14.09.2009

Про призупинення дії постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009 року № 895

Указ від 08.09.2009 р. № 717/2009

НА ЗАХИСТ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК

став Президент України

 

Указ Президента України від 08.09.2009 р. № 717/2009

«Про призупинення дії постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009 року № 895»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Указом

, що коментується, призупинено дію постанови КМУ «Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на прибуток» від 26.08.2009 р. № 895**** з одночасним зверненням до Конституційного Суду з мотивів невідповідності його Конституції України.

Таким чином, претензії податківців стосовно виключення з декларацій з податку на прибуток за 9 місяців 2009 року від’ємних курсових різниць, сформованих щодо непогашеної заборгованості у валюті (зокрема, після валютних кредитів), будуть безпідставними. Тепер усі платники зможуть задекларувати такі від’ємні курсові різниці в порядку, установленому

п. 7.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, не побоюючись позапланових перевірок податківців.

Указ набирає чинності з дня його опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).

**** Див. ком. «Чергова незаконна постанова Кабміну: від’ємні курсові різниці щодо непогашеної валютної заборгованості до валових витрат не включаються?» // «БТ», 2009, № 36, с. 4.

 

 

Президент України

 

Про зупинення дії постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009 року № 895

 

Указ від 8 вересня 2009 року № 717/2009

 

Кабінетом Міністрів України 26 серпня 2009 року видано

постанову № 895 «Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на прибуток».

Названою

постановою встановлено, що під час формування показників податкової звітності з податку на прибуток за 9 місяців 2009 року віднесення до складу валових витрат сум від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток, отриманого від перерахунку заборгованості в іноземній валюті відповідно до підпункту 7.3.3 пункту 7.3 статті 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», є виправданим для платників цього податку лише стосовно погашеної платником податку заборгованості в іноземній валюті (абзац перший пункту 1). Водночас передбачено, що у такому ж порядку враховуються у складі валових витрат суми від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток, отримані від перерахунку іноземної валюти, яка обліковується на банківських рахунках платника податку або у його касі (абзац другий пункту 1). У зв’язку з цим постановою № 895 також доручено Державній податковій адміністрації України у разі відмови платника податку на прибуток здійснювати уточнення у податковій звітності з податку на прибуток за 9 місяців 2009 року сум від’ємного значення об’єкта оподаткування, сформованого за рахунок перерахунку непогашеної заборгованості в іноземній валюті, провести протягом місяця з дня надходження такої звітності перевірку достовірності визначення сум податкового зобов’язання з податку на прибуток за цей період, а також провести роз’яснювальну роботу серед платників податку на прибуток щодо застосування зазначеної постанови (пункт 2).

Така зміна

постановою № 895 порядку оподаткування податком на прибуток операцій із розрахунків в іноземній валюті, встановленого статтею 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», не відповідає Конституції України, за якою кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом (частина перша статті 67); система оподаткування, податки і збори встановлюються законом (пункт 1 частини другої статті 92), а відтак — і конституційним приписам, за якими єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент — Верховна Рада України, до повноважень якої і належить прийняття законів (стаття 75, пункт 3 частини першої статті 85, стаття 91 Конституції України).

Таким чином, Кабінет Міністрів України також порушив і вимоги

частини другої статті 8 Основного Закону держави, за якими Конституція України має найвищу юридичну силу; закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй, частини другої статті 6 та частини другої статті 19 Конституції України, які зобов’язують органи виконавчої влади здійснювати свої повноваження у встановлених Конституцією України межах та діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, частини третьої статті 113, за якою Кабінет Міністрів України у своїй діяльності керується, зокрема, Конституцією України, частини першої статті 117 Конституції України, за якою Кабінет Міністрів України видає постанови і розпорядження в межах своєї компетенції.

Ураховуючи викладене, відповідно до

пункту 15 частини першої статті 106 Конституції України постановляю:

1.

Зупинити дію постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009 року № 895 «Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на прибуток».

2.

Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

 

Президент України В. ЮЩЕНКО