14.09.2009

Про деякі питання адміністрування податку на додану вартість

Постанова від 09.09.2009 р. № 999

Кабінет Міністрів України

 

Про деякі питання адміністрування податку на додану вартість

 

Постанова від 9 вересня 2009 року № 999

 

З метою реалізації положень

Закону України «Про податок на додану вартість» та упорядкування адміністрування податку на додану вартість:

1.

Визнати такими, що втратили чинність, пункт 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 1 липня 2009 р. № 757 «Деякі питання адміністрування податків, зборів (обов’язкових платежів)» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 липня 2009 р. № 838 «Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на додану вартість».

2.

При виникненні права платника податку на податковий кредит на підставі податкової накладної, отриманої у попередніх звітних періодах, платник податку самостійно згідно з Законом України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» зазначає у податковій декларації з податку на додану вартість відомості такої податкової накладної, визначені реєстром отриманих та виданих податкових накладних, відповідно до підпункту 7.2.8 пункту 7.2 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість».

Нарахування податкового кредиту з використанням податкової накладної, отриманої у попередніх звітних періодах з порушенням

підпункту 7.5.1 пункту 7.5 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість» є підставою для проведення позапланової виїзної перевірки такого платника податку органами державної податкової служби.

3.

У разі встановлення органами державної податкової служби факту виписування податкових накладних, згідно з якими платником податку — постачальником товарів (послуг) не задекларовані податкові зобов’язання, органи державної податкової служби мають право вжити заходів з анулювання реєстрації цього платника податку на додану вартість відповідно до вимог Закону України «Про податок на додану вартість».

У разі анулювання реєстрації платник податку має право оскаржити це рішення протягом десяти робочих днів з дня отримання такого рішення відповідно до передбаченої законодавством процедури та в Міжвідомчій експертній раді з вирішення спірних питань щодо застосування податкового законодавства при Державній податковій адміністрації України. За умови оскарження такого рішення воно не набирає законної сили до завершення процедури адміністративного та/або судового оскарження.

 

Прем’єр-міністр України Ю. ТИМОШЕНКО