14.09.2009

Порядок заповнення підприємством Розрахунку сплати єдиного податку за квартал, в якому виявлено та виправлено раніше допущену помилку

Відповідь на запитання

Порядок заповнення підприємством Розрахунку сплати єдиного податку за квартал,
в якому виявлено та виправлено раніше допущену помилку

 

Юридична особа — платник 10 % єдиного податку у серпні 2009 року подала до ДПІ Уточнюючий розрахунок єдиного податку за I квартал 2009 року. Чи потрібно при складанні Розрахунку за 9 місяців ураховувати суми, відображені в Уточнюючому розрахунку, у звіті за III квартал?

 

Згідно з

п. 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон) самостійно виявлені помилки може бути виправлено платником податків одним із таких способів:

— або шляхом подання Уточнюючого розрахунку зі сплатою суми недоплати і 5 % штрафу від суми недоплати до подання Уточнюючого розрахунку;

— або шляхом відображення суми недоплати у складі податкової декларації, що подається за наступний податковий період, збільшеної на суму 5 % штрафу.

Відповідно до

п. 13 Порядку складання Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, затвердженого наказом ДПАУ від 28.02.2003 № 98 (далі — Порядок), якщо платник самостійно виявив помилки, що містяться в раніше поданому ним Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою (далі — Розрахунок), то згідно з п. 5.1 Закону такий платник має право подати Уточнюючий розрахунок (за формою додатку до Порядку). Платник податків має право не подавати такий Уточнюючий розрахунок, якщо такі уточнені показники зазначаються ним у складі Розрахунку за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки було самостійно виявлено.

Таким чином, суб’єкт господарювання має право вибору одного з двох альтернативних способів виправлення самостійно виявлених помилок. При виборі першого способу слід ураховувати, що

Уточнюючий розрахунок має статус податкової декларації, його показники відображаються в картці особового рахунка платника податку. При цьому нарахування сум збільшення (зменшення) податкових зобов’язань в особовому рахунку платника здійснюються датою подання такого Уточнюючого розрахунку.

Тому, виправивши помилку шляхом подання

Уточнюючого розрахунку, виправляти таку помилку ще і в поточному розрахунку (у рядках 7 і 9 графи 5 «III квартал») не слід, інакше суми недоплати (переплати) потраплять на особовий рахунок двічі: спочатку — з Уточнюючого розрахунку, а потім — ще і з поточної декларації.

Для зручності ведення обліку виручки наростаючим підсумком за рік суму виручки та податку, відображену в

Уточнюючому розрахунку за I квартал 2009 року, можна довідково показати у звіті за III квартал 2009 року в графі 3 («I квартал») і відповідно у графі 7 («Наростаючим підсумком»). Облік цих показників у зазначених графах (гр. 3 і гр. 7) не спричинить помилки, оскільки нарахування єдиного податку в картці особового рахунка здійснюється за звітний квартал (у нашому випадку — за III квартал у графі 5 «III квартал»), а не наростаючим підсумком, і в цьому випадку (при відображенні уточнених показників у гр. 3 і гр. 7) здвоєння нарахованих за допомогою Уточнюючого розрахунку сум не відбудеться.

 

Олена БІЛА,
 головний державний податковий інспектор відділу
 масово-роз’яснювальної роботи і звернень громадян ДПА
 у м. Севастополі