05.04.2010

Про видачу путівки на санаторно-курортне лікування дитини у супроводі дорослого

Лист від 15.02.2010 р. № 06-14/

ОТРИМАТИ ПУТІВКУ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ ДИТИНИ

за рахунок коштів соцстраху можна
 за умови надання меддовідки також
і на супроводжуючого — незаконна позиція ФТВП

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 15.02.10 р. № 06-14/Л-74з-140

«Про видачу путівки на санаторно-курортне лікування дитини у супроводі дорослого»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) роз'яснив порядок видачі путівки на санаторно-курортне лікування дитини у супроводі дорослого.

Порядок видачі путівки застрахованим особам на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду регламентується

Порядком отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління Фонду від 25.02.09 р. № 12 (далі — Порядок № 12).

У

листі, що коментується, Фонд, посилаючись на пп. 4.7 і 4.1 Порядку № 12 , зазначає, що для виділення путівки на санаторно-курортне лікування дитини у супроводі дорослого одному із застрахованих батьків необхідно надати комісії із соціального страхування медичну довідку (форма № 070) не лише на дитину, яку оздоровлюватимуть, а й на себе (на супроводжуючу особу). При цьому Фонд підкреслює, що путівка на санаторно-курортне лікування дитини у супроводі дорослого, оплачена за кошти Фонду, передбачає обов'язкове лікування дитини і дорослого за пред'явленням санаторно-курортної карти (форма № 072/о — для дорослого і форма № 076/о — для дітей та підлітків). Інакше кажучи, на думку авторів листа, у хворої дитини обов'язково має бути хвора матуся, інакше привілею оздоровитися за рахунок коштів Фонду вона не має.

Ми з таким підходом не згодні

. Відповідно до п. 4.7 Порядку № 12 умовою для отримання путівки для лікування дитини у супроводі дорослого є наявність у дитини медичних показань на санаторно-курортне лікування. Зверніть увагу: тут зазначається саме про наявність показань у дитини і нічого не йдеться про такі медпоказання для супроводжуючого. Як бачимо, Порядком № 12 не передбачено обов'язкового лікування дорослого при санаторно-курортному лікуванні дитини у супроводі дорослого.

Сенс поїздки дорослого — це супровід дитини, оскільки сама дитина самостійно обслуговувати себе не може через низку обставин (малолітня дитина, фізичні вади дитини тощо). Лікування та оздоровлення за такою путівкою отримує саме дитина, а супроводжуючий дорослий тільки «за компанію» (наприклад, перебуваючи в санаторії у Криму, дорослий, звичайно ж, отримає «природне» оздоровлення).

Крім того, може статися так, що в дорослого взагалі немає показань для лікування (можливо, фахівці Фонду здивуються, але ми впевнені, що ще зустрічаються здорові люди, хоча лікарі в таких випадках і кажуть, що абсолютно здорових людей немає, є лише необстежені). Виходить, що такому дорослому супроводжуючому в медустанові

форму № 070 узагалі не видадуть, і саме це стане причиною того, що путівку для своєї хворої дитини така застрахована особа не отримає. Або інша ситуація — супроводжуючий дорослий та дитина мають різні захворювання, тож навіть у різнопрофільних санаторіях організувати належне оздоровлення їх обох не вийде. Який сенс тоді в отриманні форми № 070 для супроводжуючого, тим більше, що профіль санаторію все одно визначатиметься за захворюванням дитини, а не супроводжуючого.

Оскільки, як нам відомо,

листом, що коментується, уже керуються регіональні відділення Фонду, оспорювати таку позицію Фонду доведеться, найімовірніше, у судовому порядку. Хоча багатьом, напевно, уже спав на думку й інший усім нам відомий (і, найімовірніше, дешевший, ніж судовий розгляд) спосіб зробити маму «хворою»… принаймні на папері… Дуже хочеться вірити, що цей лист — лише чергова помилка і хтось незабаром зміркує, що на тлі декларованої боротьби з корупцією таке роз'яснення виглядає як непорозуміння.