05.04.2010

Щодо приймання податкової звітності з ПДВ за відсутності відміток про наявні додатки

Лист від 25.02.2010 р. № 3844/7/28-8017

ВІДСУТНІСТЬ У ДЕКЛАРАЦІЇ ВІДМІТОК ПРО ДОДАТКИ

не перешкода для її прийняття — роз'яснює ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.02.10 р. № 3844/7/28-8017

«Щодо приймання податкової звітності з ПДВ за відсутності відміток про наявні додатки»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ відреагувала на скарги платників податків, які подають звітність за допомогою засобів телекомунікаційного зв'язку (в електронному вигляді), податкові декларації яких районні інспекції визнають недійсними у зв'язку з відсутністю в них відміток про додатки, подані разом з такими деклараціями.

Підпункт 4.2 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.08.97 р. № 166

(далі — Порядок № 166), приписує подавати разом з декларацією з ПДВ необхідні додатки. У формі декларації передбачено спеціальні поля, в яких необхідно поставити відмітки про такі додатки. Якщо в декларації, що подається на паперових носіях, відсутню відмітку можна поставити в момент подання до податкової інспекції, то в електронному документі зробити це не вийде — потрібно формувати новий електронний документ.

ДПАУ зауважила, що

вичерпний перелік підстав, на яких документ у формі податкової декларації з ПДВ з додатками до неї може бути не визнано як податкову декларацію, міститься в Законі України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (ч. 5 п.п. 4.1.2) та Методичних рекомендаціях щодо централізованого приймання та комп'ютерної обробки податкової звітності платників податків ОДПС України, затверджених наказом ДПА України від 31.12.08 р. № 827 (п. 4.5).

Судячи з усього, головний податковий орган погодився з тим, що відмітка про наявність додатка не є обов'язковим реквізитом, без якого поданий документ може бути не визнано податковою декларацією. У

листі, що коментується, ДПАУ чітко висловила свою позицію: «...відсутність відмітки у електронному полі поданої податкової декларації з податку на додану вартість з додатками є порушенням Порядку № 166, яке не тягне за собою невизнання такої податкової звітності як податкової декларації».

Сподіваємося, що податківці в цьому питанні будуть послідовні та відмовляться від формальних причіпок до податкової звітності в частині заповнення «необов'язкових» реквізитів, що не впливають на суми задекларованих податків.

Проте, на жаль, у

листі, що коментується, ідеться лише про звітність з ПДВ, подану в електронному вигляді, і тільки в частині відміток про наявність додатків.