05.04.2010

При арешті коштів, що знаходяться на рахунках у банку, зарплату можна виплачувати з виручки, яка надійде до каси

Відповідь на запитання

При арешті коштів, що знаходяться на рахунках у банку,
зарплату можна виплачувати з виручки, яка надійде до каси

 

На грошові кошти підприємства, що знаходяться на рахунках в банку, за рішенням суду накладено адміністративний арешт. У зв’язку з цим з метою запобігання утворенню заборгованості з виплати зарплати працівникам керівництво підприємства прийняло рішення виплатити заробітну плату з виручки, яка надійде до каси підприємства. Чи має підприємство право здійснити такі дії?

(м. Харків)

 

Арешт активів згідно зі ст. 9 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181) визнається виключним способом забезпечення можливості погашення податкового боргу платника податків і полягає в забороні вчиняти платником податків будь-які дії щодо активів, які підлягають арешту. Арешт може бути накладеним на будь-які активи юридичної особи (фізичної особи), крім тих, що не підлягають арешту згідно із законодавством.

Так, зокрема, згідно зі ст. 59 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 р. № 2121-III та главою 10 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління НБУ від 21.01.04 р. № 22, арешт може накладатися на всі кошти та інші цінності юридичних або фізичних осіб, що знаходяться на всіх рахунках клієнта банку, без зазначення конкретної суми або на суму, що конкретно визначена в документах про арешт коштів.

Процедура арешту грошових коштів має свої особливості: арешт грошових коштів на рахунках в банку (припинення операцій на рахунку платника податків) здійснюється лише на підставі відповідного рішення суду , винесене ним на підставі поданої податковим органом заяви (п. 9.5 Порядку застосування адміністративного арешту активів платників податків, затвердженого наказом ДПАУ від 25.09.01 р. № 386). Без такого рішення банк не має права накладати арешт на рахунки підприємства.

При цьому арешт накладається виключно на той рахунок (рахунки), реквізити якого зазначені у рішенні суду. На інші рахунки (якщо підприємство має не один рахунок), які названі в рішенні, арешт не накладається, а кошти з них підприємство має право використовувати на свої потреби.

Оскільки у законодавстві не міститься заборона на використання готівкових коштів із каси підприємства в господарських цілях у період дії арешту грошових коштів на рахунках підприємства, то використовувати такі кошти підприємство має повне право. Це підтвердив і Нацбанк (лист від 01.12.09 р. № 11-113/5437-22295): арешт коштів на рахунках в банку жодним чином не впливає на правовий режим використання інших коштів, тим самим підтвердивши думку про можливість використовувати кошти з каси підприємства при адміністративному арешті всіх рахунків у банку.

Отже, якщо, як в вашому випадку, арешт накладений лише на грошові кошти, які знаходяться на рахунках в банку, то використовувати кошти з каси, на які не накладено арешт, для забезпечення господарських потреб підприємство має повне право. Якщо ж в протоколі про застосування адміністративного арешту зазначені і готівкові кошти в касі підприємства, то вони вважаються такими, що знаходяться в адміністративному арешті, а отже, використовувати їх без згоди з податківцями неможливо без наслідків.

Що стосується видачі саме заробітної плати з каси підприємства за наявності податкового боргу, то потрібно звернути увагу, що на сьогодні в Положенні про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженому постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637 (далі — Положення № 637), на відміну від старого Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні затвердженого постановою Правління НБУ від 19.02.01 р. № 72, не міститься норма, що обмежувала б виплату зарплати з виручки за наявності податкового боргу. За наявності у підприємства податкового боргу згідно з п. 7.32 Положення № 637 готівкові виплати повинні здійснюватися з урахуванням вимог Закону № 2181, який, у свою чергу, заборону на виплату зарплати з готівкової виручки не містить. Отже, підприємства мають право виплачувати заробітну плату з виручки без обмежень. Таку думку підтримує і Нацбанк (лист від 01.04.05 р. № 11-113/1077-3214).

Водночас в Указі Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95 зберіглася норма, що встановлює штраф за витрату готівки з виручки й інших касових надходжень (крім коштів, отриманих у банках) на виплати, пов’язані з оплатою праці, за наявності податкової заборгованості. Однак на сьогодні юридичних підстав для накладення цього штрафу немає, оскільки законодавство не забороняє виплачувати зарплату з каси за наявності податкового боргу. З цим погоджуються Нацбанк (листи від 18.12.06 р. № 11-115/4668-13627 та від 01.04.05 р. № 11-113/1077-3214) і ДПАУ (листи від 13.12.05 р. № 12374/6/24-1115 та від 15.06.06 р. № 6563/6/23-8019).

Отже, для підприємств, які виплачують заробітну плату з готівкової виручки, що надійшла до каси підприємства, за наявності податкового боргу та арешту рахунків в банку не існує жодних обмежень щодо здійснення такої виплати і до них не застосовуються штрафні санкції. Однак виплачуючи зарплату готівкою з виручки, що надійшла в касу підприємства, не забудьте сплатити внески до соцфондів та податок з доходів фізичних осіб, нараховані на таку зарплату*. Ураховуючи арешт коштів в банку, їх можна сплатити також готівкою через підзвітну особу.

* Строки для їх сплати див. у Шпаргалці бухгалтера «Довідник бухгалтера»// «БТ», 2010, № 7, с. 23.

 

Сергій ДЕЦЮРА