12.04.2010

Про допомогу по тимчасовій непрацездатності для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Лист від 19.03.2010 р. № 04-06/

ЛІКАРНЯНИЙ ЧОРНОБИЛЬЦЮ 4-ї КАТЕГОРІЇ

оплачують у розмірі 100 % середнього заробітку незалежно
від стажу за наявності доказів постійного місця перебування
в Чорнобильській зоні

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.03.10 р. № 04-06/С-107з-211

«Про допомогу по тимчасовій непрацездатності для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) роз'яснив, коли слід виплачувати чорнобильцям, віднесеним до 4-ї категорії, лікарняні в розмірі 100 % незалежно від стажу.

Право на

допомогу у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю в розмірі 100 % середньої зарплати для застрахованих осіб, віднесених до 1 — 4 категорій, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, передбачено ст. 37 Закону № 2240*.

* Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

До 4-ї категорії чорнобильців згідно зі ст. 14 Закону № 796** відносять осіб, які постійно проживають або постійно працюють, або постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали, або постійно навчалися в цій зоні не менше 4 років.

** Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII.

При цьому відповідно до частини третьої ст. 23 Закону № 796 усі пільги, передбачені для чорнобильців 4-ї категорії, надаються на час постійного проживання або постійної роботи, або постійного навчання в зоні посиленого радіологічного контролю.

У листі, що коментується, Фонд зауважив, що наявність у чорнобильця тільки посвідчення 4-ї категорії та державної реєстрації (прописки) в зоні посиленого радіоекологічного контролю не дає такій особі права на 100 % оплату лікарняного незалежно від страхового стажу. Для такої пільги чорнобилець має постійно перебувати на території зони посиленого радіоекологічного контролю, тобто в такій зоні він має проживати та/або працювати.

У свою чергу, наявність прописки в паспорті не є доказом проживання працівника в зоні для тих роботодавців, які знаходяться поза зоною посиленого радіоекологічного контролю.

Якщо доказів постійного перебування

працівника в такій зоні не буде, то навіть за наявності посвідчення та прописки в паспорті лікарняні йому виплачують за загальним правилом залежно від стажу роботи (60 % — до 5 років стажу; 80 % — 5 — 8 років; 100 % — понад 8 років). Так, якщо працівник пред'явив роботодавцю посвідчення чорнобильця 4-ї категорії і в його паспорті стоїть прописка в населеному пункті, що належить до зони посиленого радіоекологічного контролю, але він працює на території Полтавської області, то виплати за дні хвороби йому розраховують за загальним правилом залежно від стажу роботи, а не як чорнобильцю 4-ї категорії.