12.04.2010

На залізниці запроваджується система продажу електронних квитків

Наказ від 18.12.2009 р. № 1318/717

На залізниці запроваджується система продажу електронних квитків

 

Мінтрансзв’язку і ДПАУ спільним наказом затвердили зміни до

Порядку оформлення розрахункових та звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті, затвердженого наказом ДПАУ і Міністерства транспорту України від 24.10.01 р. № 712/431.

Порядок

доповнено двома новими термінами — «електронний проїзний (перевізний) документ» і «посадочний документ», а також викладено в новій редакції визначення поняття «проїзний (перевізний) документ». Відповідно до змін:

1)

проїзний (перевізний) документ (далі — ППД) — розрахунковий документ установленої форми, оформлений на відповідному бланку ППД або сформований в електронному вигляді згідно з вимогами Порядку і чинним законодавством, що засвідчує укладення договору між залізницею та пасажиром (вантажовласником) на проїзд (перевезення вантажу, вантажобагажу, багажу) і видається пасажиру (відправнику, одержувачу багажу, вантажобагажу, вантажу) після оплати ним вартості цієї послуги;

2)

електронний проїзний (перевізний) документ (далі — ЕППД) — документ, сформований автоматизованою системою в електронно-цифровій формі, що є договором на перевезення пасажира (багажу). Оплата за ЕППД здійснюється безготівковим способом з використанням банківських платіжних карток чи банківським переказом;

3)

посадочний документ (далі — ПД) — це візуальне відображення ЕППД або його частини на паперовому чи електронному носії інформації (мобільний телефон, компактний персональний комп'ютер, чіп-карта тощо), яке містить захисний код і зчитується відповідним пристроєм.

ПД роздруковується пасажиром (перевізником тощо) або записується на електронний носій (мобільний телефон, компактний персональний комп'ютер, чіп-карту тощо). ПД, роздрукований на паперовому носії,

не є документом суворої звітності та не має реквізитів «серія» і «номер бланка».

При цьому

ЕППД може бути замінено на ППД на паперовому носії (суворої звітності).

В ЕППД обов'язковим елементом візуального відображення є його

захисний код.

Інформація про кожний ЕППД знаходиться в базі даних автоматизованої системи управління пасажирськими перевезеннями Укрзалізниці, має відповідний показник стану (статусу), що дозволяє перевізнику отримувати інформацію з моменту оформлення до закінчення поїздки. ЕППД мають такі статуси: придатний для здійснення поїздки; зареєстрований у вагоні; замінений на бланку суворої звітності; повернений.

Також змінами установлено, що оформлення ППД для перевезення пасажирів, вантажів, багажу, вантажобагажу дозволяється здійснювати (крім раніше встановлених способів) з використанням стаціонарного та мобільного зв'язку, Інтернету або з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування.

(Спільний наказ Мінтрансзв’язку, ДПАУ від 18.12.09 р. № 1318/717, чинний з 02.04.10 р.)