12.04.2010

Охорона земель: установлено нормативи оптимального співвідношення культур у сівозмінах

Постанова від 11.02.2010 р. № 164

Охорона земель: установлено нормативи оптимального співвідношення культур у сівозмінах

 

Нагадаємо, що

Законом України від 04.06.09 р. № 1443-VI (набирає чинності з 01.08.10 р. ) установлені вимоги до використання земельних ділянок сільгосппризначення для ведення товарного сільгоспвиробництва. Порядок розробки проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та благоустрій угідь, доручено розробити Кабміну. Зазначені проекти землеустрою розроблятимуться на підставі затверджених нормативів оптимального співвідношення культур у сівозмінах.

І от Кабмін затвердив

Нормативи оптимального співвідношення культур у сівозмінах у різних природних сільськогосподарських регіонах. Нормативи розроблено для Поліського, Лісостепового, Північно-степового, Південно-степового і Передкарпатського регіонів.

Зокрема, установлено, що

допустимі нормативи періодичності вирощування культури на тому самому полі для озимини жита і ячменю, вівса, гречки становлять не менше ніж через 1 рік; для пшениці озимої, картоплі, проса — не менше ніж через 2 роки; для кукурудзи у сівозміні або на тимчасово виведеному із сівозміни полі — протягом 2 — 3 років підряд; для багаторічних бобових трав, зернобобових культур (крім люпину), буряку цукрового та кормового, рапсу озимого та ярового — не менше ніж через 3 роки; для соняшнику — не менше ніж через 7 років.

Постановою

також визначено структуру посівних площ (у відсотках) для різних ґрунтово-кліматичних зон, установлено перелік культур для вирощування в цих зонах.

Нагадуємо:

використання земельних ділянок для ведення товарного сільгоспвиробництва без затверджених проектів землеустрою тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 5100 до 8500 грн. (від 300 до 500 нмдг);

відхилення від затверджених в установленому порядку проектів землеустрою тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 255 до 510 грн. (від 15 до 30 нмдг).

Зауважимо, що на період

до 1 січня 2015 року вимоги щодо розробки проектів землеустрою поширюються тільки на тих власників та користувачів, які використовують земельні ділянки сільгосппризначення загальною площею понад 100 га.

(Постанова КМУ від 11.02.10 р. № 164, чинна з 01.08.10 р.)