26.04.2010

Про обкладення податком доходів працівників у вуглевидобувних та шахтобудівних підприємствах

Лист від 15.03.2010 р. № 5169/7/17-0717

10 % «ШАХТАРСЬКА» СТАВКА ПОДАТКУ З ДОХОДІВ:

ДПАУ та Мінфін роз'яснюють правила її застосування

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 15.03.10 р. № 5169/7/17-0717

Лист Міністерства фінансів України від 04.03.10 р. № 31-20040-4-18/4943

«Про обкладення податком доходів працівників у вуглевидобувних та шахтобудівних підприємствах»

 

ДПАУ доводить до відома платників

лист Мінфіну, що коментується, в якому даються пояснення щодо порядку застосування п. 7.4 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів).

Нагадаємо*: згідно з

п. 7.4 Закону про податок з доходів ставка податку становить 10 % від об'єкта обкладення податком з доходів шахтарів-працівників, які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових та рідкісних металів, марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день, та працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості, — за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим постановою КМУ від 16.01.03 р. № 36 (далі — Список № 1).

* Відповідні зміни внесено Законом України від 25.06.09 р. № 1564-VI // «БТ», 2009, № 31, с. 7.

Розглянемо питання, порушені в листі, що коментується.

1. Працівників, на доходи яких поширюється 10 % ставка, має бути зазначено у Списку № 1

. Як зазначено в листі, сфера дії Списку № 1 поширюється на всі три категорії працівників, перелічені в п. 7.4 Закону про податок з доходів. При цьому вимога про зайнятість на певних роботах повний робочий день стосується лише працівників шахтобудівних підприємств. Для наочності узагальнимо висновки листа, що коментується, у таблиці.

 

Категорії працівників, до доходів яких застосовується ставка податку 10 %

Категорія працівників

Хто підпадає під 10 % ставку згідно зі Списком № 1

1. Шахтарі, як видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових та рідкісних металів, марганцеві та уранові руди

Підрозділ 1.1 Списку № 1:

п.п. «а» — усі працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах;

п.п. «б» — керівники та спеціалісти підземних ділянок;

п.п. «г» — виробничі працівники, зайняті на підземних роботах 50 % і більше робочого часу на рік (в обліковому періоді);

п.п. «д» — керівники та спеціалісти управлінь, партій, контор та інших підприємств і організацій та їх філій, зайняті на підземних роботах 50 % і більше робочого часу на рік (в обліковому періоді)*

2. Працівники шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день

Підрозділ 1.1 Списку № 1:

п.п. «а» — усі працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах; Підрозділ 1.2 Списку № 1:

п.п. «а» — робітники

3. Працівники державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості

Увесь підрозділ 1.5 Списку № 1

* Відповідно пільгова ставка оподаткування не поширюється на працівників, зазначених у підрозділі 1.1 Списку № 1 у:

п.п. «в» — адміністративний персонал видобувних підприємств;

п.п. «е» — усіх працівників, зайнятих повний робочий день під землею обслуговуванням шахтарів (медперсонал підземних пунктів охорони здоров'я, працівники підземного телефонного зв'язку тощо).

 

2. Якщо працівник-пільговик частину місяця працював за професією, не зазначеною у Списку № 1

. У такому разі, як зазначено в листі Мінфіну, зарплата такого працівника в повному обсязі оподатковується за ставкою 15 %, тобто розподіляти зарплату на оподатковану за ставкою 10 % та оподатковану за ставкою 15 % не потрібно. Визначити, скільки часу працівник був зайнятий на одній роботі, а скільки — на іншій і відповідно розкидати його зарплату на відповідні частини неважко. Однак з позиції оподаткування, здається, доведеться погодитися зі зробленим у листі висновком, оскільки об'єктом обкладення ПДФО є місячний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати, тому визначити, до якої її частини (оподаткованої за ставкою 10 або 15 %), наприклад, потрібно застосовувати ПСП, досить важко. Таким чином, ми згодні, що зарплата таких працівників у всій сумі має оподатковуватися за ставкою 15 %.

3. Якщо працівник категорій «г» і «д» підрозділу 1.1 Списку № 1 був зайнятий на підземних роботах менше 50 % робочого часу на місяць.

У такому разі цей працівник не потрапляє до числа осіб, зазначених у п. 7.4 Закону про податок з доходів, а отже, 10 % ставка податку з доходів на нього не поширюватиметься. Зарплата такого працівника за місяць у всій сумі оподатковуватиметься за ставкою 15 %.

4. Лікарняні працівникам-пільговикам слід оподатковувати за ставкою 10 %

. У листі, що коментується, не дано чіткої відповіді на запитання, за якою ставкою оподатковуються лікарняні, у тому числі й за перші п'ять днів хвороби, що оплачуються за рахунок коштів підприємства. Водночас виходячи із логіки міркувань Мінфіну можна зробити висновок, що тут має застосовуватися 10 % ставка. На користь цього підходу свідчить те, що лікарняні (незважаючи на те, що вони не входять до фонду оплати праці згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5; далі — Інструкція № 5) для цілей обкладення податком з доходів прирівнюються до доходу у вигляді заробітної плати (у ф. № 1ДФ також відображаються з ознакою доходу «01»).

5. Пільгова ставка ПДФО застосовується до доходів, нарахованих працівникам на підставі трудового договору. Згідно з п.п. 9.13.1 Закону про податок з доходів за ставкою 10 % оподатковуються доходи у вигляді заробітної плати, інших виплат і винагород, нарахованих (виплачених) платникам податків відповідно до умов трудового договору, — працівникам, зазначеним у п. 7.4 цього Закону. По суті, перелічені доходи відповідають поняттю «заробітна плата» для цілей обкладення ПДФО. При цьому виплати, що включаються до зарплати, не обов'язково повинні входити до фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5, на що ще раз звертає увагу Мінфін у листі, що коментується. Головне, щоб такі виплати було здійснено в межах трудового законодавства (відповідно до КЗпП, трудового (індивідуального чи колективного) договору). Прикладом таких виплат є лікарняні, вихідна допомога та одноразова допомога при звільненні, передбачені КЗпП.