02.08.2010

Щодо придбання патенту на послуги з ремонту автомобілів

Лист від 17.06.2010 р. № 3722/

ТЕХОБСЛУГОВУВАННЯ ТА РЕМОНТ АВТОМОБІЛІВ,

на думку ДПАУ, підлягають патентуванню незалежно від того, кому надаються такі послуги

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 17.06.10 р. № 3722/н/15-0114

«Щодо придбання патенту на послуги з ремонту автомобілів»

 

Нагадаємо, що згідно з

п. 1 ст. 31 Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР (далі — Закон про патентування) патентуванню підлягає діяльність з надання побутових послуг, яка здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами як в окремих приміщеннях, будівлях, їх частинах, так і за їх межами.

Згідно з

п. 3 ст. 31 Закону про патентування під побутовими послугами розуміють діяльність, пов'язану з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти , а також з використанням інших форм розрахунків, уключаючи кредитні картки.

Тому якщо суб’єкт господарювання надає побутові послуги з технічного обслуговування та ремонту автомобілів за індивідуальним замовленням

виключно юридичним особам, то є підстави стверджувати, що законодавство у такому випадку не вимагає придбавати патент.

Так,

Перелік послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню затверджено постановою КМУ від 27.04.98 р. № 576 (далі — Перелік № 576). Відповідно до нього технічне обслуговування та ремонт автомобілів за індивідуальним замовленням віднесено до побутових послуг (коди 01.070.01 — 01.070.03, 01.070.06 — 01.070.25, 01.071.01, 01.071.02). Зауважимо, що Перелік № 576 розроблено на підставі галузевого класифікатора ГК 201-01-2001 «Класифікація послуг і продукції у сфері побутового обслуговування», який включає тільки ті послуги, які надаються виключно населенню На це вказує навіть саме визначення «послуги у сфері побутового обслуговування» (див. «Що вважати послугою у сфері побутового обслуговування»).

 

Що вважати послугою у сфері побутового обслуговування

Витяг із ГК 201-01-2001

«Послуги і продукція у сфері побутового обслуговування — це побутові послуги, які пов'язані з веденням домашнього господарства, виконанням різноманітних ремонтних робіт, забезпеченням санітарно-гігієнічних та інших потреб населення, а також з виготовленням за індивідуальними замовленнями особистих речей та предметів господарського призначення.»

 

Крім того підтверджує цю думку також і те, що «

задовольнити особисті потреби» та замовити «індивідуальні» послуги може тільки індивідуум (людина, фізична особа), а не юридична особа.

Та все ж податківці схоже мають іншу точку зору. Так, у

листі, що коментується вони наполягають на тому, що при наданні послуг з технічного обслуговування та ремонту автомобілів за індивідуальним замовленням придбавати патент потрібно незалежно від того, кому надаються такі послуги.

Таку позицію податківці підтверджують тим, що

Закон про патентування не розмежовує діяльності з надання побутових послуг, які підлягають патентуванню, окремо на послуги для юридичних або фізичних осіб — суб'єктів господарювання, а тому суб'єкт господарювання, який надає такі послуги, повинен придбавати торговий патент на здійснення такої діяльності незалежно від форми власності та форми проведення розрахунків із замовником.

Ми з такою думкою податківців звичайно не погоджуємося. Але оскільки саме податківці контролюють видачу торгових патентів та карають за здійснення операцій без їх отримання (штраф у

подвійному розмірі вартості торгового патенту за повний термін діяльності суб’єкта підприємництва без патенту), то саме з ними вам доведеться сперечатися та відстоювати свою точку зору.