02.08.2010

Про розгляд звернення

Лист від 21.04.2010 р. № 04-29-794

ЛІКАРНЯНИЙ ЛИСТок ПОТРІБНО ОПЛАТИТИ,

навіть якщо працівник надав його зі значним запізненням

 

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 21.04.10 р. № 04-29-794

«Про розгляд звернення»

 

У

листі, що коментується, Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) дає відповіді на низку запитань.

1. Листок непрацездатності слід оплатити навіть у тому випадку, якщо його надано зі значним запізненням.

ФТВП запитали: чи потрібно оплачувати лікарняний, якщо працівник хворів під час щорічної відпустки та надав листок непрацездатності тільки через кілька місяців після закінчення такої відпустки. Фонд відповідає ствердно: строку позовної давності для надання листка непрацездатності до оплати чинним законодавством не передбачено, тому, незважаючи на запізнення, такий лікарняний підлягає оплаті в загальновстановленому порядку. Нагадаємо, що згідно зі ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі Закон про відпустки), якщо на щорічну відпустку припадають дні хвороби, засвідченої в установленому порядку, то така відпустка переноситься на інший період або продовжується. У свою чергу, дні хвороби, що настала під час перебування застрахованої особи у щорічній (основній або додатковій) відпустці, підлягають оплаті в загальновстановленому порядку (ч. 2 ст. 35 Закону № 2240*). Про те, як провадити перерахунок виплат у разі настання хвороби під час відпустки працівника, ми розповідали у статті «Хвороба у відпустці — порядок оплати днів хвороби та відпустки» // «БТ», 2009, № 32, с. 16.

* Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

У

листі, що коментується сьогодні, ФТВП зазначає, що в такому разі коригування показників Звіту за ф. Ф4 ФСС з ТВП потрібно здійснювати через виправлення помилки відповідно до Порядку № 123**. На наш погляд, такий підхід є не зовсім правильним. Справа в тому, що рішення про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування на підставі наданих документів. При цьому згідно з ч. 1 ст. 52 Закону № 2240 документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах розглядаються не пізніше десяти днів з дня їх надходження . Виходячи з цього вважаємо, що оплату наданого із запізненням лікарняного листка потрібно нараховувати в тому звітному періоді, в якому комісія (уповноважений) прийняла відповідне рішення. У зв'язку з цим вимога ФТВП про коригування показників звітності за минулий період, на наш погляд, є не зовсім обґрунтованою.

** Порядок виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.12.03 р. № 123.

Наданий через кілька місяців лікарняний листок дає бухгалтеру підставу для проведення перерахунку сум відпускних (сторнуються відпускні за не використані у зв'язку з хворобою дні відпустки) та нарахування лікарняних. При цьому результати такого перерахунку слід відображати у фонді оплати праці поточного місяця, керуючись п.п. 1.6.2 Інструкції № 5***. Згідно з цією нормою, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюється за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виправленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування. Відповідно жодних коригувань у звітності в цьому випадку здійснювати, на наш погляд, не потрібно. Однак ще раз зауважимо, що ФТВП у листі, що коментується, вважає інакше.

2. Застосування обмеження на оплату днів хвороби сезонних та тимчасових працівників

. Згідно з ч. 2 ст. 35 Закону № 2240 особам, які працюють на сезонних і тимчасових роботах, допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, надається не більше ніж за 75 календарних днів протягом календарного року . У зв'язку з цим ФТВП запитали: чи поширюється це обмеження на особу, яка тимчасово виконує обов'язки відсутнього кочегара. Фонд дав негативну відповідь, ґрунтуючись на тому, що робота кочегара не входить до Списку сезонних робіт і галузей****. У зв'язку з цим, як зазначено в листі, що коментується, допомога по тимчасовій непрацездатності такому працівнику оплачується за рахунок коштів ФТВП, починаючи з шостого дня хвороби (перші п'ять днів хвороби оплачує роботодавець) і до відновлення працездатності або встановлення МСЕК інвалідності, як це передбачено ст. 2 Закону № 2213*.

**** Список сезонних робіт і сезонних галузей, затверджений постановою КМУ від 28.03.97 р. № 278.

* Закон України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного страхування» від 11.01.01 р. № 2213-III.

Дозволимо собі деяке уточнення. Установлене ч. 2 ст. 35 Закону № 2240 обмеження (допомога виплачується не більше ніж за 75 календарних днів з розрахунку на календарний рік) поширюється не тільки на сезонних, а й на тимчасових працівників. Тимчасовими працівниками і службовцями згідно з п. 1 Указу № 311** вважаються робітники та службовці, прийняті на роботу строком до двох місяців, а для заміщення тимчасово відсутніх працівників, за якими зберігається їх місце роботи (посада), — до чотирьох місяців. Про те, що норми цього Указу в частині, яка не суперечить чинному законодавству, є на сьогодні чинними, ідеться, зокрема, у листі Мінпраці від 26.01.08 р. № 30/13/84-08. У зв'язку з цим, якщо особа, прийнята на роботу для заміщення тимчасово відсутнього працівника, підпадає під визначення тимчасового працівника, то при оплаті днів хвороби, яка настала під час дії такого строкового трудового договору з нею, потрібно враховувати обмеження, установлене ч. 2 ст. 35 Закону № 2240. Розрахунок середньої зарплати для оплати днів хвороби тимчасовим працівникам здійснюється за останні шість календарних місяців або меншу кількість повних відпрацьованих місяців (з 1-го до 1-го числа) перед настанням страхового випадку***.

** Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про умови оплати праці тимчасових працівників та службовців» від 24.09.74 р. № 311-IX.

*** Докладніше див. статтю «Сезонні та тимчасові працівники — використовуємо нетривалі трудові відносини» // «БТ», 2010, № 18, с. 18.