02.08.2010

При оплаті лікарняного до розрахункового періоду включається період роботи у цього роботодавця як до, так і після його перетворення

Відповідь на запитання

При оплаті лікарняного до розрахункового періоду
 включається період роботи у цього роботодавця
як до, так і після його перетворення

 

Підприємство реорганізоване з ТОВ в АТ. Чи потрібно включати до розрахункового періоду для оплати листка непрацездатності працівника час роботи підприємства у статусі ТОВ? Чи потрібно враховувати лише виплати, нараховані працівнику вже після реорганізації підприємства?

(м. Київ)

 

Одним із видів реорганізації підприємства виступає

перетворення, що передбачає зміну організаційно-правової форми юридичної особи (ч. 1 ст. 108 Цивільного кодексу України, далі — ЦКУ) з переходом до нової юридичної особи всього майна, усіх прав та обов'язків попередньої юридичної особи (ч. 2 ст. 108 ЦКУ).

Відповідно до останнього абзацу

ст. 36 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) у разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника чи уповноваженого ним органу можливе тільки в разі скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП).

Отже, у зв'язку з перетворенням підприємства працівників не звільняють. Згідно з

п. 2.15 Інструкції про ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін'юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58, якщо за час роботи працівника назва підприємства змінюється, то про це окремим рядком у графі 3 трудової книжки робиться запис «Підприємство таке-то з такого-то числа перейменоване на таке-то», а у графі 4 проставляється підстава перейменування — наказ (розпорядження), його дата і номер.

Усе це свідчить про таке: незважаючи на перетворення підприємства з ТОВ на АТ, робота у цього роботодавця є останнім місцем роботи застрахованої особи. У зв'язку з цим при розрахунку середньої зарплати для оплати листка непрацездатності розрахунковий період становить останні шість календарних місяців або меншу кількість повних відпрацьованих місяців (з 1-го до 1-го числа) перед настанням страхового випадку. При цьому в розрахунковому періоді враховуються виплати, нараховані підприємством як у статусі ТОВ, так і у статусі АТ. Це підтверджує і Мінпраці у своєму

листі від 30.04.10 р. № 129/18/99-10.

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА