16.08.2010

За період перебування у відпустці без збереження зарплати лікарняний не оплачується

Відповідь на запитання

За період перебування у відпустці без збереження зарплати лікарняний не оплачується

 

Працівник у період з 11 по 20 травня перебував у відпустці без збереження заробітної плати. Після повернення з відпустки він надав листок непрацездатності, згідно з яким хворів з 11 по 18 травня. Чи потрібно оплачувати працівникові лікарняні в такому випадку?

(м. Харків)

 

Як відомо, період тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, оплачується:

— перші п’ять днів за рахунок коштів роботодавця;

— із шостого дня — за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (виплачується

допомога з тимчасової непрацездатності).

Відповідно до

ст. 36 Закону № 2240 допомога по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується з шостого дня непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, не виплачується, зокрема, за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням.

Подібна норма стосовно перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що оплачуються за рахунок коштів роботодавця, міститься у

п. 4 Порядку № 439.

Отже,

якщо працівник у період перебування у відпустці без збереження заробітної плати хворів (що підтверджує листок непрацездатності), то виплачувати працівнику лікарняні за період такої хвороби (оплату перших п’ять днів хвороби і допомогу з тимчасової непрацездатності) не потрібно. На цьому також наголошують фахівці Мінпраці (консультація у газеті «Праця і зарплата», 2003, № 17, с. 5 та лист від 11.09.09 р. № 250/18/99-00).

 

Сергій ДЕЦЮРА