16.08.2010

Визначення базового місяця при зміні посади

Відповідь на запитання

Визначення базового місяця при зміні посади

 

Співробітниця працювала на одній посаді з окладом у розмірі 1074 грн. У листопаді перейшла на іншу посаду з окладом 899 грн. Як у такому разі визначити базовий місяць для нарахування індексації?

 

Механізм проведення індексації під час переходу працівника на іншу посаду

Порядком № 1078 не передбачено. Рішення про індексацію заробітної плати в таких випадках адміністрація підприємства може прийняти самостійно. Порядок проведення індексації може бути регламентовано в наказі керівника.

Тобто місяць переходу працівника на іншу посаду можна вважати базовим та індексацію за цей місяць не проводити. А з наступного за базовим місяця почати розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумком для проведення індексації надалі.

Водночас на розсуд керівництва може бути прийнято й інше рішення: наприклад, місяць переходу працівника на іншу посаду не вважати базовим місяцем і проводити індексацію його заробітної плати, виходячи з останнього базового місяця за відповідною посадою.

При цьому, керуючись

п. 5 Порядку № 1078, у разі підвищення посадового окладу під час переходу працівника на іншу посаду місяць переходу слід вважати базовим при проведенні індексації.

У цьому випадку, якщо рішенням керівництва буде встановлено, що місяць переходу працівника на іншу посаду не вважається базовим для індексації, й ураховуючи при цьому, що відбулося зниження посадового окладу, індексацію необхідно буде продовжувати на індекси, визначені згідно з

Порядком № 1078.

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА,
 начальник відділу політики доходів і подолання бідності
 Міністерства праці та соціальної політики України