16.08.2010

Удова, у якої є діти до 18 років, має право отримувати ПСП як самотня мати

Відповідь на запитання

Удова, у якої є діти до 18 років, має право отримувати ПСП як самотня мати

 

Заробітна плата працівниці становить 1500 грн. У якому розмірі їй може бути надано податкову соціальну пільгу (ПСП), якщо вона одночасно є вдовою та матір’ю двох дітей. З усних роз’яснень податкового органу випливає, що вдова не може одночасно вважатися самотньою матір’ю, тому ПСП їй має бути надано як удові. Чи правильно це?

(м. Київ)

 

Ні, не правильно.

У цьому випадку працівниця може претендувати на ПСП за двома підставами: і як удова, і як самотня мати.

Згідно з

абз. «а» п.п. 6.1.2 Закону про податок з доходів підвищений розмір ПСП (150 %) належить самотній матері або батьку (опікуну, піклувальнику) з розрахунку на кожну дитину у віці до 18 років. Для цих цілей самотньою матір’ю або батьком (опікуном, піклувальником) вважаються особи, які на момент застосування роботодавцем пільги, маючи дитину (дітей) у віці до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом. Відповідно до ч. 1 ст. 104 СКУ шлюб припиняється унаслідок смерті одного з подружжя або оголошення його померлим. Отже, після смерті чоловіка працівниця не перебуває в законному шлюбі, та за наявності у неї дитини (дітей) віком до 18 років вона має право отримувати підвищену ПСП як самотня мати.

Для вдови також передбачено підвищену ПСП у розмірі 150 % (

абз. «г» п.п. 6.1.2 Закону про податок з доходів).

Якщо платник податків має право на ПСП на декількох підставах, то ПСП застосовується один раз на підставі, що передбачає її найбільший розмір

.

У цьому випадку працівниці доцільно обрати отримання ПСП як самотній матері. По-перше, граничний дохід, що дає право на таку ПСП, збільшується кратно кількості дітей. Наприклад, якщо дітей віком до 18 років у працівниці двоє, то ПСП надається, якщо її зарплата не перевищує 2440 грн. (1220 х 2). З огляду на те, що її дохід перевищує 1220 грн., то пільгу як вдова вона взагалі отримати не зможе. По-друге, підвищена ПСП (у 2010 році у розмірі 651,75 грн.) надається на кожну дитину. За наявності двох дітей до 18 років ПСП буде надано у розмірі 1303,5 грн. (651,75 х 2). По-третє, при наданні пільги «на дітей» додатково надається ще й загальний розмір пільги «на себе» (у 2010 році в сумі 434,5 грн.)*.

* Це в черговий раз підтвердила ДПАУ в листі від 09.07.09 р. № 14312/7/17-0717.

Для надання пільги як самотній матері працівниці необхідно подати заяву, форму якої затверджено наказом ДПАУ від 30.09.03 р. № 614, із зазначенням у ній підстави — абз. «а» п.п. 6.1.2 Закону про податок з доходів. До заяви працівниця додає копії таких документів: свого паспорта; свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей); свідоцтва про смерть чоловіка.

ПСП надається з місяця, в якому від працівниці було отримано заяву та підтверджуючі документи, і до закінчення року, в якому дитині виповнилося 18 років (п.п. 6.4.2 Закону про податок з доходів).

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА