16.08.2010

Якщо контрагента виключено з Реєстру платників ПДВ

Відповідь на запитання

Якщо контрагента виключено з Реєстру платників ПДВ

 

Підприємство включило до податкового кредиту з ПДВ суму ПДВ за податковою накладною від 02.09.2009 р. від контрагента, виключеного з Реєстру платників ПДВ 07.09.2009 р. за даними ДПАУ, оприлюдненими на web-сайті. Чи правомірно включено податковий кредит за податковою накладною від 2 вересня — адже заяву про зняття з обліку як платника ПДВ продавцем уже було подано до державної податкової служби?

 

Відповідно до

п. 35 Положення № 79 для інформування платників податку ДПА України не пізніше 2, 12 і 22 числа кожного місяця оприлюднює на офіційному web-сайті ДПА України (www.sta.gov.ua):

— дані з

Реєстру із зазначенням найменування або прізвища, імені та по батькові платника податку, дати податкової реєстрації, індивідуального податкового номера, номера свідоцтва або спеціального свідоцтва, дати початку його дії;

— інформацію про осіб, позбавлених реєстрації як платників податку на додану вартість за заявою платника податку або з ініціативи органів державної податкової служби чи на підставі рішення суду,

а саме: про анульовані свідоцтва та спеціальні свідоцтва платників податку із зазначенням індивідуальних податкових номерів, дат анулювання, причин анулювання і підстав для анулювання свідоцтв.

Анулювання реєстрації здійснюється шляхом анулювання свідоцтва та виключення платника податку на додану вартість з

Реєстру (абзац «г» п. 25 Положення № 79).

Таким чином,

продавець правомірно виписав податкову накладну на поставку товару, здійснену 2 вересня, оскільки з Реєстру платників ПДВ його виключено 7 вересня. При цьому покупець має законне право включити до податкового кредиту суму ПДВ, відображену в зазначеній податковій накладній.

 

Валентина ФЕДОСЕНКО,
 головний державний податковий інспектор
 відділу масово-роз’яснювальної роботи
 і звернень громадян ДПА у м. Севастополі