16.08.2010

Як відобразити запізнілу податкову накладну в декларації з ПДВ

Відповідь на запитання

Як відобразити запізнілу податкову накладну в декларації з ПДВ

 

Наприкінці лютого 2010 року підприємство отримало податкову накладну, виписану постачальником у січні 2010 року. У декларації з ПДВ за лютий таку податкову накладну відображено в рядку 10.1 і в додатку 5 до неї. Однак при поданні декларації податковий інспектор відмовився прийняти таку декларацію, зауваживши при цьому, що запізнілу податкову накладну слід відобразити тільки в уточнюючому розрахунку. Чи правомірні такі вимоги податківців?

(м. Черкаси)

 

Ні, дії податкового інспектора неправомірні.

Справа в тому, що подання уточнюючого розрахунку — це один зі способів виправлення помилок з ПДВ. У цій ситуації йдеться про відображення запізнілої податкової накладної в декларації з ПДВ за лютий 2010 року, а не про виправлення допущеної помилки за січень 2010 року (у декларації за січень відображено правильні показники).

Крім того, слід пам'ятати, що згідно з п.п. 4.1.2. Закону № 2181 податкова декларація приймається без попередньої перевірки зазначених у ній показників. Якщо посадова особа контролюючого органу цю вимогу порушує, то платник зобов'язаний до закінчення граничного строку подання декларації надіслати таку декларацію поштою з описом вкладення та повідомленням про вручення, до якої додається скарга на дії податкового інспектора*.

* Докладніше про те, як скласти скаргу, можна дізнатися зі статті «Податкова декларація: як її подати, здолавши всі перешкоди» // «БТ», 2009, № 40, с. 40.

Однак, як показує практика, далеко не всі платники податків, зіткнувшись із такою ситуацією, готові виконувати такий обов'язок, оскільки не бажають конфліктувати з податківцями. Що ж робити в такій ситуації? І чому податкові інспектори наполягають саме на уточнюючому розрахунку?

Найімовірніше, каменем спотикання є наявність у додатку 5 «Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» до декларації запізнілої податкової накладної, дані про яку не узгоджуються з даними, зазначеними постачальником за цей податковий період. У результаті можливі розбіжності. Податківці не бажають розбиратися у правомірності такого декларування податкового кредиту, тому «борються» із запізнілими податковими накладними не зовсім законними методами.

Як компромісний вихід із такої ситуації можна запропонувати порядок відображення запізнілих податкових накладних, описаний ДПАУ в листі від 04.11.09 р. № 24259/7/16-1517-26*. У зазначеному листі ДПАУ пропонує відображати запізнілі податкові накладні як коригування податкового кредиту в ряд. 16.4 декларації. При цьому запізніла податкова накладна не відображається в додатку 5 до декларації, а інформація про неї вказується в додатку 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість». У графі 8 розділу II додатка 1 як підставу для коригування можна записати: «Податкова накладна, виписана в попередньому періоді, що надійшла із запізненням», у графах 2 — 5, 9 і 10 відобразити відповідні дані з податкової накладної, а у графах 6 і 7 поставити прокреслення.

* Див. ком. «Податковий кредит за накладними, що запізнилися: ДПАУ роз'яснює порядок відображення» // «БТ», 2010, № 1 — 2, с. 5.

Хоча такий порядок відображення запізнілої податкової накладної не завжди відповідає вимогам п.п. 7.5.1 Закону про ПДВ, але з ним можна погодитися. Адже те, в якому рядку декларації буде відображено запізнілу податкову накладну, не вплине на загальну суму ПДВ, що підлягає сплаті або відшкодуванню.

Порівняно з варіантом «законного» відображення податкової накладної в рядку 10.1 декларації платнику доведеться скласти лише додатковий додаток 1 до декларації (якщо для його складання не було інших підстав).

При цьому немає потреби подавати до податкової інспекції уточнюючий розрахунок, як того вимагає податковий інспектор.

 

Микола ШПАКОВИЧ