16.08.2010

Визначення бази оподаткування єдиним податком у разі продажу переоціненого об'єкта основних фондів — нерухомого майна

Відповідь на запитання

Визначення бази оподаткування єдиним податком
у разі продажу переоціненого об'єкта основних фондів — нерухомого майна

 

Підприємство — платник єдиного податку має намір продати об’єкт основних засобів, що був дооцінений. Як визначити об’єкт оподаткування єдиним податком у такій ситуації?

 

Відповідно до

ст. 1 Указу про єдиний податок у разі здійснення операції з продажу основних фондів виручкою від реалізації вважається різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу.

При цьому згідно з

п. 2.3 Роз’яснення № 224* суб'єкт малого підприємництва, який здійснює операції з продажу основних фондів для оподаткування єдиним податком, повинен ураховувати всі кошти, отримані на поточний рахунок та у касу від реалізації основних фондів, які належать суб'єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, зменшені на суму залишкової вартості на момент продажу, яка розраховується відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби».

* Див. ком. «Єдиний податок з юридичних осіб: в Узагальнюючому податковому роз'ясненні ДПАУ» // «БТ», 2010, № 18-19, с. 4.

Відповідно до п. 16 П(С)БО 7 підприємство може переоцінювати об'єкт основних засобів, якщо залишкова вартість цього об'єкта суттєво відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу. Порядок переоцінки основних засобів та застереження визначені у пп. 16 — 21 П(С)БО 7.

Варто зазначити, щодо об'єктів нерухомого майна відповідно до ст. 7 Закону № 2658 у випадку переоцінки основних фондів для цілей бухгалтерського обліку проведення незалежної оцінки майна суб'єктом професійної оціночної діяльності є обов'язковим.

 

Наталія ХОЦЯНІВСЬКА,
 директор департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов'язкових платежів) ДПАУ