23.08.2010

Про нові підстави для анулювання реєстрації платників ПДВ

Телеграма від 09.07.2010 р. № 13694/7/29-1017

АНУЛЮВАННЯ ПДВ-РЕЄСТРАЦІЇ:

ДПАУ ініціює активні дії з нових підстав

 

Телеграма Державної податкової адміністрації України від 09.07.10 р. № 13694/7/29-1017

«Про нові підстави для анулювання реєстрації платників ПДВ»

 

У

телеграмі, що коментується, ДПАУ зобов'язала регіональні податкові органи вжити термінових заходів для анулювання реєстрації платників ПДВ, відсутніх за їх зареєстрованим місцезнаходженням, на підставі п.п. «е» п. 9.8 Закону про ПДВ*. Для цього розроблено алгоритм організації роботи з опрацювання таких платників ПДВ.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Нагадаємо, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 20.05.10 р. № 2275-VI** з 01.07.10 р. було доповнено п. 9.8 Закону про ПДВ двома підпунктами, «д» і «е», в яких містяться нові підстави для анулювання ПДВ-реєстрації:

«д) установчі документи особи, зареєстрованої як платник податку, за рішенням суду визнано недійсними

;

е) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців зроблено запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням».

** Див. «БТ», 2010, № 25, с. 19, статтю «Нові правила оподаткування: аналізуємо разом» // «БТ», 2010, № 26, с. 9.

Як видно з алгоритму, наведеного в телеграмі, що коментується, ДПАУ зобов'язала регіональні податкові органи не просто анулювати ПДВ-реєстрацію платників, які підпадають під нові підстави, а вжити заходів для створення таких підстав.

Так, для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців запису про відсутність платника за його зареєстрованим місцезнаходженням буде задіяно підрозділи: інформатизації, оподаткування, податкової міліції, а також підрозділи реєстрації та обліку платників, які надсилатимуть реєстраторам «Повідомлення про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням» (ф. № 18-ОПП).

Юридичним підрозділам приписано в установленому порядку направляти до суду позови про визнання недійсним запису про держреєстрацію з моменту реєстрації, припинення юридичної особи та визнання недійсним свідоцтва платника ПДВ з моменту його видачі щодо платників, задіяних у схемах мінімізації податкових зобов'язань з ПДВ.

Про порядок анулювання ПДВ-реєстрації, а також про наслідки такого анулювання ми докладно розповідали у статті «Анулювання ПДВ-реєстрації: процедурні моменти» // «БТ», 2010, № 31, с. 16.