20.12.2010

Адмінреволюція: мета — економія коштів

Указ від 09.12.2010 р. № 1085/2010

Адмінреволюція: мета — економія коштів

 

Президентом підписано

Указ «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», метою якого є усунення дублювання повноважень, скорочення адмінапарату та економія коштів держави.

Так, згідно з

Указом реорганізовано, ліквідовано, перейменовано та створено нові центральні органи влади, зокрема:

утворено 10 нових міністерств шляхом реорганізації старих;

ліквідовано, зокрема: Держгірпромнагляд (його функції розділять між собою Державна служба гірничого нагляду і промислової безпеки України та Державна інспекція техногенної безпеки України); Держкомпідприємництва (його функції покладено на Міністерство економічного розвитку та продовольства України, крім реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців: цим тепер займатиметься новостворена Державна реєстраційна служба України);

реорганізовано, зокрема: ДПАУ (у Державну податкову службу України), Держспоживстандарт (у Державну службу технічного регулювання України), Держкомстат (у Державну службу статистики України), Держкомзем (у Державне агентство земельних ресурсів України).

У документі наведено

Схему організації та взаємодії центральних органів виконавчої влади. У цілому до центральних органів влади віднесено: 16 міністерств, 28 державних служб, 13 агентств, 7 інспекцій, 2 адміністрації, Держфінпослуг, ПФУ, Національне агентство з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та реалізації інфраструктурних проектів. До центральних органів влади зі спеціальним статусом увійшли Антимонопольний комітет України, Держтелерадіо і Фонд держмайна.

Указом

також установлено: 1) міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, що створюються шляхом реорганізації інших центральних органів виконавчої влади, є правонаступниками реорганізованих органів; 2) центральні органи виконавчої влади, на які цим Указом покладено функції щодо реалізації держполітики у відповідній сфері, виконують повноваження в певних сферах компетенції відповідних органів, що ліквідуються згідно з цим Указом; 3) Кабміну доручено забезпечити 30 % скорочення чисельності держслужбовців, які працюють у центральних органах виконавчої влади, а також не менше ніж на 50 % штатних працівників Секретаріату КМУ. У зв’язку з чим Кабмін своєю постановою вже зробив кроки щодо скорочення чисельності держслужбовців центральних органів на 30 %.

(

Указ Президента України від 09.12.10 р. № 1085/2010, чинний з 09.12.10 р., постанова КМУ від 10.12.10 р. № 1128, чинна з 15.12.10 р.)