01.02.2010

Єдиноподатником може стати підприємство, одним із засновників якого є фізична особа — нерезидент

Відповідь на запитання

Єдиноподатником може стати підприємство, одним із засновників якого є фізична особа — нерезидент

 

Підприємство має у складі засновників фізичну особу — нерезидента. Чи має право таке підприємство стати платником єдиного податку?

(м. Харків)

 

Так, має.

Згідно зі

ст. 7 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (який регулює сплату єдиного податку) його дія не поширюється, зокрема, на суб'єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частки, що належать юридичним особам — учасникам та засновникам даних суб'єктів, які не є суб'єктами малого підприємництва, перевищують 25 %.

Як бачимо обмеження для застосування спрощеної системи встановлені щодо засновників — юридичних осіб, які не є суб’єктами малого підприємництва. Їх частка у статутному фонді не може перевищувати 25 %.

Жодних застережень щодо участі у статутному фонді фізичних осіб, у тому числі й нерезидентів, немає. Тому такі підприємства мають повне право перейти на спрощену систему оподаткування за умови дотримання встановлених критеріїв перебування на єдиному податку.

Податківці у

листі від 10.07.2009 р. № 14487/7/15-0417* також підтвердили, що у випадку, коли засновником підприємства виступає фізична особа — нерезидент, незалежно від її частки у статутному фонді підприємства, підприємство може перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності зі сплатою єдиного податку.

* Див. ком. «Єдиний податок з юридичних осіб у світлі оглядового листа ДПАУ» // «БТ», 2009, № 34, с. 5.

 

Сергій ДЕЦЮРА