08.02.2010

Про декларування цінностей, доходів та майна, що належать резиденту України та знаходяться за її межами, у разі визнання нерезидента банкрутом

Лист від 08.12.2009 р. № 31-20030-03-10/33455

У ВАЛЮТНІЙ ДЕКЛАРАЦІЇ

безнадійна заборгованість нерезидента не відображається — роз'яснює Мінфін

 

Лист Міністерства фінансів України від 08.12.2009 р. № 31-20030-03-10/33455

«Про декларування цінностей, доходів та майна, що належать резиденту України та знаходяться за її межами, у разі визнання нерезидента банкрутом»

 

У

листі, що коментується, Мінфін дозволив резидентам України не декларувати цінності, доходи і майно, що знаходяться за кордоном, якщо їх не може бути повернено і це підтверджується уповноваженим органом країни розташування нерезидента-боржника (див. «Декларування безнадійної заборгованості нерезидента»).

 

Декларування безнадійної заборгованості нерезидента

Витяг із листа, що коментується

«<...> валютні цінності, доходи чи майно резидента не підлягають декларуванню в разі неможливості виконання рішення суду, Міжнародного комерційного суду або Морської арбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті України на території іноземної держави про стягнення заборгованості з нерезидента у зв'язку з відсутністю будь-яких джерел погашення останньої, що підтверджено уповноваженим органом країни розташування нерезидента-боржника».

 

Отже, щоб не відображати в

Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України та знаходяться за її межами* (далі — Валютна декларація), заборгованість нерезидента, що не може бути стягнута, резидент має:

— звернутися до суду чи органу, уповноваженого розглядати спори з нерезидентами, з позовом про стягнення заборгованості;

— отримати від компетентних органів країни розташування нерезидента-боржника, до функцій яких входить виконання рішень суду, документальне підтвердження неможливості стягнення заборгованості.

* Форму затверджено наказом МФУ від 25.12.95 р. № 207.

Зауважимо, що ВАдСУ в ухвалі від 15.03.2007 р. у справі про застосування штрафних санкцій за неподання Валютної декларації за наявності заборгованості нерезидента, якого ліквідовано, також дійшов висновку: за умови об'єктивної відсутності суб'єкта дебіторської заборгованості вимоги про відображення такої заборгованості у Валютній декларації є необґрунтованими.

Нагадаємо, що Валютна декларація подається до регіональних відділень Нацбанку і до податкових органів за місцем реєстрації у строки, установлені для подання фінансової звітності (за IV квартал 2009 року — не пізніше 22.02.2010 р.).