08.02.2010

Щодо продажу транспортного засобу на початку року

Відповідь на запитання

Щодо продажу транспортного засобу на початку року

 

Чи потрібно юридичній особі подавати уточнений розрахунок з податку з власників транспортних засобів у зв’язку з продажем транспортного засобу на початку року до подання основного розрахунку?

 

Відповідно до

ст. 6 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-XII (далі — Закон № 1963) податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів обчислюється юридичними особами на підставі звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів станом на 1 січня поточного року. Обчислення податку з власників наземних транспортних засобів провадиться виходячи з об'єму циліндрів або потужності двигуна кожного виду і марки транспортних засобів, а податку з власників водних транспортних засобів — виходячи з довжини транспортного засобу за ставками, зазначеними у ст. 3 цього Закону.

Юридичні особи на основі бухгалтерського звіту (балансу) у строки, визначені законом для річного звітного періоду, подають відповідному органу державної податкової служби за місцем реєстрації транспортних засобів

Розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на поточний рік за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 17.09.2001 р. № 373. Підпунктом 4.1.4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ визначено, що податкова звітність за річний податковий період подається протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Відповідно до

ст. 5 Закону № 1963 за транспортні засоби, зняті юридичними особами протягом року з реєстрації (перереєстровані), здійснюється перерахунок розміру податку, крім податку, сплаченого при першій реєстрації в Україні. Розмір податку перераховується перед зняттям їх з реєстрації (перереєстрацією) за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому транспортний засіб знято з реєстрації (перереєстровано).

Отже, юридична особа — платник податку повинна подавати уточнений розрахунок з податку з власників транспортних засобів у зв’язку з продажем транспортного засобу на початку року після подання основного розрахунку, оскільки основний розрахунок заповнюється на підставі звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів станом на 1 січня поточного року, а в уточнюючому розрахунку проставляються дані з основного.

 

Павло РЯБОКЛЯЧ,
 головний державний податковий ревізор-інспектор
 відділу адміністрування майнових податків
 Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПАУ