15.02.2010

На оригіналі письмового підтвердження для отримання кредитів в іноземній валюті від нерезидентів факсиміле не ставиться

Лист від 04.02.2010 р. № 13-210/642-1764

На оригіналі письмового підтвердження для отримання кредитів в іноземній валюті від нерезидентів факсиміле не ставиться

 

Нацбанк звернув увагу підприємств, які мають на меті отримати від нерезидентів кредити в іноземній валюті, що

в оригіналі письмового підтвердження на ім'я начальника відповідного територіального управління про згоду уповноваженого банку на обслуговування операцій за кредитним договором (таке підтвердження подається разом з іншими документами для отримання реєстраційного свідоцтва) має міститися власноручний підпис посадової особи банку, а не факсиміле*.

* По суті, факсиміле являє собою печатку, що ідентифікує особу, замість підпису якої проставляється відбиток такої печатки.

Аргументує свою позицію Нацбанк тим, що згідно з ч. 3 ст. 207 Цивільного кодексу України використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису допускається у випадках, установлених законом, іншими актами цивільного законодавства або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів.

А оскільки Положенням про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам, затвердженим постановою НБУ від 17.06.2004 р. № 270, яким установлено порядок отримання резидентами кредитів в іноземній валюті від нерезидентів, не передбачено проставляння на такому письмовому повідомленні факсиміле, то його використання при оформленні уповноваженим банком зазначеного письмового підтвердження є не припустимим.

Зазначимо також і те, що про неможливість використання факсиміле на документах зазначають й інші органи, наприклад, ДПАУ забороняє використовувати факсиміле на направленнях на перевірку («БТ», 2009, № 38, с. 8), а Мінфін — на довіреностях на отримання цінностей («БТ», 2009, № 33, с. 10), хоча з Мінфном ми не погоджуємося.

(Лист НБУ від 04.02.2010 р. № 13-210/642-1764)