15.02.2010

Оплата часу перебування у відрядженні

Відповідь на запитання

Оплата часу перебування у відрядженні

 

Чи можна для працівників, яким оплату праці здійснюють тільки виходячи з установленого посадового окладу (в однаковому розмірі щомісяця), для оплати часу перебування у відрядженні не розраховувати середню зарплату згідно з Порядком № 100, а виплачувати за відпрацьований місяць лише оклад?

м. Харків

 

Відповідно до

ч. 3 ст. 121 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) за відрядженими працівниками зберігаються впродовж усього часу відрядження місце роботи (посада) і середній заробіток.

Згідно з

абзацом п'ятнадцятим Загальних положень Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59, середній заробіток за час перебування у відрядженні зберігається на всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати днів перебування працівника в службових відрядженнях провадиться згідно з

Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці.

Слід зазначити, що норми

ст. 121 КЗпП передбачають гарантії та компенсації під час службових відряджень, які відповідно до ст. 12 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.19 р. № 108/95-ВР є мінімальними державними гарантіями з оплати праці. Отже, ці норми законодавчих актів не передбачають систему, порядок та максимальні розміри оплати праці, а визначають її нижню межу — середній заробіток.

Тобто, на нашу думку, якщо працівник, який перебуває у відрядженні, виконує роботу, передбачену трудовим договором, то і оплата праці має провадитися за умовами трудового договору, але не нижче середнього заробітку. А враховуючи те, що за середнім заробітком за час перебування у відрядженні оплачують робочі дні тижня

за графіком, установленим саме за місцем постійної роботи, а не фактично відпрацьовані працівником у відрядженні, при фіксованому розмірі місячного заробітку працівника (принаймні за останні 2 календарні місяці) або у випадку розрахунку середнього заробітку виходячи з посадового (місячного) окладу можна не розраховувати середній заробіток. У цьому випадку оплату праці за відпрацьований працівником місяць, в якому він перебував у відрядженні, здійснюють виходячи з установленого йому посадового (місячного) окладу.

 

Неля СИНЬКО,
 начальник відділу Департаменту з питань
 державного регулювання заробітної плати
 та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України