11.01.2010

Про спеціальний режим оподаткування ПДВ

Лист від 27.11.2009 р. № 26445/7/16-1417

СПЕЦРЕЖИМ ПДВ:

який вид діяльності потрібно зазначати у податковій декларації (скороченій)

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 27.11.2009 р. № 26445/7/16-1417

«Про спеціальний режим оподаткування ПДВ»

 

Нагадаємо, що сільськогосподарські підприємства відповідно до

ст. 81 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР застосовують спеціальний режим оподаткування ПДВ щодо всіх видів діяльності, які зазначені у Свідоцтві про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб'єкта спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість за формою № 2-РС.

Причому такі підприємства щодо операцій, пов'язаних із сільськогосподарським виробництвом, подають податкову декларацію з ПДВ (скорочену), інші ж операції вони відображають у податковій декларації, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом.

При заповненні податкової декларації з ПДВ (скорочена) сільськогосподарські підприємства у спеціальних полях (рядки 0131 — 0133) мають зазначати позначку (х) для тих видів діяльності, які здійснює дане сільськогосподарське підприємство (

п. 5 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166).

Але якщо підприємство займається не одним видом діяльності, який підпадає під спецрежим ПДВ, то виникає запитання: навпроти якого з перелічених видів діяльності в податковій декларації (скороченій) ставити відповідно позначку, чи, може, потрібно подавати декілька декларації, на кожен вид діяльності окремо?

На це запитання дала відповідь ДПАУ у

листі, що коментується. Податківці вказали, що у випадку, коли суб'єкт спеціального режиму оподаткування одночасно здійснює декілька видів діяльності (у сфері сільського, лісового господарства чи рибальства), то податкова декларація з ПДВ (скорочена) подається одна, а у спеціальних полях вказується позначка за тим видом діяльності, який є основним для цього платника, і при цьому до цієї податкової декларації включаються обсяги поставок по всій сільськогосподарській діяльності, по якій застосовується спецрежим.

Та все ж залишається дещо не зрозумілим, як визначити вид діяльності, який є основним для сільгосппідприємства, коли воно займається декількома видами сільськогосподарської діяльності. Напевно, його потрібно визначати на основі облікової картки ЄДРПОУ, оскільки згідно з

Інструкцією по заповненню облікової картки Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, затвердженою наказом Мінстату від 06.02.96 р. № 34, в обліковій картці підприємства наводиться до шести видів діяльності, з яких перший — основний. Довідатися про те, який вид діяльності є першим у обліковій картці підприємства, можна з довідки органу статистики про включення підприємства до ЄДРПОУ.

Крім того, податківці зазначили, що у звіті за формою № 1-ПП

«Про суми пільг в оподаткуванні юридичних та фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності», який подається платником щоквартально (наростаючим підсумком), відображаються суми пільг окремо за кожним присвоєним кодом пільги щодо діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства, але при цьому загальна сума пільг за всіми трьоми кодами має відповідати сумі рядка 18.1 податкової декларації з ПДВ (скороченої) за відповідні періоди.