11.01.2010

Доплата за роботу в нічний час, у святкові та неробочі дні

Відповідь на запитання

Доплата за роботу в нічний час, у святкові та неробочі дні

 

Чи підлягають індексації доплати за роботу в нічний час, а також за роботу у святкові та неробочі дні в разі, якщо розмір таких виплат кожного місяця різний? Як впливають такі виплати на механізм проведення індексації?

Тернопільська обл.

 

Згідно з

п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, індексації підлягає оплата праці працівників підприємств, установ, організацій, що включає оплату за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), відрядних розцінок, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Отже,

доплати за роботу в нічний час, а також у святкові та неробочі дні, якщо вони не мають разового характеру, а передбачені режимом роботи підприємства, установи, організації, уключаються до загальної суми заробітної плати працівників, що підлягає індексації. При цьому, індексації підлягатиме тільки сума в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб (п. 4 Порядку № 1078). А та частина заробітної плати, що перевищує такий прожитковий мінімум, індексації не підлягає.

Зважаючи на той факт, що розміри зазначених доплат кожного місяця різні (згідно з графіком роботи у працівника може бути різна кількість відпрацьованих, наприклад, «нічних» годин), то збільшення заробітної плати в разі нарахування більшої суми доплати в окремому місяці

не є підставою для визначення такого місяця базовим при індексації грошових доходів.

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА,
 начальник відділу політики доходів
 і подолання бідності Міністерства
 праці та соціальної політики України