25.01.2010

Про скасування наказу Державного комітету статистики України та Державного комітету України з будівництва та архітектури від 21.06.2002 р. № 237/5 «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві»

Наказ від 04.12.2009 р. № 453/553

ПЕРВИННІ ДОКУМЕНТИ В БУДІВНИЦТВІ:

Мінрегіонбуд затвердив нові форми № КБ-2в і № КБ-3

 

Наказ Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 р. № 554

«Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві»

Наказ Державного комітету статистики та Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 р. № 453/553

«Про скасування наказу Державного комітету статистики України та Державного комітету України з будівництва та архітектури від 21.06.2002 р. № 237/5 «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві»

 

Мінрегіонбуд скасував старі та затвердив нові форми (

див. додаток «Документи» цього номера):

— Акта приймання виконаних будівельних робіт (

ф. № КБ-2в);

— Довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (

ф. № КБ-3).

Спробуємо розібратися, що ж принципового змінилося в цих документах і які це матиме наслідки.

У

наказі № 554 чітко сказано, що використання затверджених форм первинних документів у будівництві слід розпочати з моменту прийняття наказу про їх затвердження. Тож уже починаючи з Довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2009 року (ф. № КБ-3) будівельні компанії зобов’язані використовувати первинні облікові документи в будівництві згідно з новими формами. При цьому слід зазначити, що цей наказ не зареєстрований у Мін’юсті та не погоджений у Держкомстаті. Разом з тим, це не заважає будівельним компаніям використовувати його в своїй діяльності, адже в ньому є всі необхідні реквізити первинного документа.

Розглянемо, що змінилося в типових формах первинного обліку будівництва.

1.

Ф. № КБ-3. У розділі «Вартість виконаних робіт та витрати» з’явився ще один показник — «Вартість виконаних робіт та витрати з початку будівництва по звітний місяць включно». До цього часу дані наводилися лише з початку року. Загалом унесення цього показника надасть документу — ф. № КБ-3 — більш аналітичних можливостей. Особливо корисною ця графа буде для управителів фонду фінансування будівництва, яким тепер забудовник зобов’язаний надавати щомісячно звітність, яка складається, у тому числі і з ф. № КБ-3 у разі спорудження житлового будинку в межах функціонування фонду фінансування будівництва*. Разом з тим у графі «Найменування об’єктів, черг та пускових комплексів» з’явилися обов’язкові графи «Вартість змонтованого устаткування (без ПДВ)», «ПДВ», та «Вартість змонтованого устаткування з ПДВ». Будь-яких інших змін зазначена форма не зазнала.

* Розпорядження Держфінпослуг «Про затвердження Порядку підготовки та надання звітності забудовником управителю ФФБ за кожним об’єктом будівництва» від 07.07.2009 р. № 532.

2.

Ф. № КБ-2в. У цій формі, більш розшифрованим став показник «Поточна ціна одиниці виміру». Тепер у ціні одиниці виміру необхідно виокремити заробітну плату, витрати на експлуатацію машин та механізмів та заробітну плату машиністів. Також більш аналітичнішою стала остання графа Акта«Витрати праці робітників-будівельників на обсяг робіт». Тепер потрібно зазначати як витрати праці робітників-будівельників на обсяг робіт, у людино-годинах, так і витрати праці робітників, які обслуговують машини, на обсяг робіт.

Слід зазначити, що зміни у формах первинних документів з обліку в будівництві не є суттєвими і не вимагатимуть від бухгалтерів великої додаткової роботи. Разом з тим, зазначені зміни призведуть до кращої аналітики та інформаційності документів, що є позитивним моментом для користувачів, які отримують необхідну інформацію з відповідних форм первинних документів у будівництві, зокрема для управителів фондів фінансування будівництва.