12.07.2010

Про окремі питання, пов'язані з перерахунком заробітної плати

Лист від 01.06.2010 р. № 01-16-1087

ЯКЩО СТРАХУВАЛЬНИК У СІЧНІ — КВІТНІ 2010 РОКУ

виходив з прожиткового мінімуму 744 грн., то донарахування соцвнесків для нього загрожує пенею — несправедлива вимога Фонду непрацездатності

 

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 01.06.10 р. № 01-16-1087

«Про окремі питання, пов'язані з перерахунком заробітної плати»

 

Це ще одне роз'яснення, присвячене розрахункам з працівниками за період січень — квітень 2010 року в тих випадках, коли роботодавець застосовував показник мінімальної заробітної плати (МЗП) та прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (ПМПО) у розмірі 744 грн., а не 869 грн. (а з 1 квітня — 884 грн.).

ФТВП роз'яснює:

по-перше , згідно з п.п. 1.6.2 Інструкції № 5* суми донарахованої зарплати за минулі періоди входять до фонду оплати праці поточного місяця (тобто місяця, в якому провадяться донарахування). Відповідно загальна сума нарахованої зарплати цього місяця порівнюється з максимальною величиною, що діє в такому поточному місяці, з якої справляються соцвнески. Такого висновку дійшли і ми**.

* Інструкція зі статистики заробітної плати від 13.01.04 р. № 5.

** Як відобразити в обліку та звітності донарахування зарплати за період січень — квітень 2010 року, розглядалося у статті «Виправлення помилок у соцзвітності» // «БТ», 2010, № 21, с. 31.

По-друге

, якщо роботодавець у періоді січень — квітень 2010 року при визначенні ставки внеску «знизу» (0,5 або 1 %), а також при визначенні максимального розміру зарплати, з якої справляються соцвнески (15 ПМПО), виходив з показника ПМПО в розмірі 744 грн., то сьогодні необхідно провести перерахунок і доутримати внески до ФТВП. Ми згодні з тим, що в такому разі внески потрібно перерахувати і донарахувати. Важко заперечувати й таке: якщо цю помилку виявлять при перевірці працівники ФТВП, то вони мають право застосувати штрафні санкції. Однак спірним є висновок ФТВП, викладений у листі, що коментується, про те, що при донарахуванні внесків у зазначених вище випадках роботодавець має нарахувати і сплатити пеню. Ми вже неодноразово говорили, що на початку цього року склалася неоднозначна ситуація із застосуванням показника МЗП та ПМПО, про що свідчили і протилежні роз'яснення офіційних органів. Зокрема, Мінпраці у своєму листі від 03.02.10 р. № 98/13/84-10*** указував на те, що у 2010 році до прийняття Закону про державний бюджет на 2010 рік діють показники МЗП та ПМПО в розмірі 744 грн. Зауважимо, що саме до компетенції цього відомства належить роз'яснення цих питань, тому карати роботодавців, які в період законодавчої невизначеності дотримувались роз'яснень Мінпраці, принаймні несправедливо. Водночас мусимо зауважити, що ФТВП послідовно просував спочатку вибрану ним позицію, згідно з якою при розрахунках з працівниками на початку цього року потрібно орієнтуватися на МЗП та ПМПО у розмірі 869 грн., а з 1 квітня — 884 грн. (листи ФТВП від 29.12.09 р. № 01-16-2801, від 01.02.10 р. № 02-24-181). Та все-таки ми вважаємо, що в ситуації, яка склалася, ФТВП не має права вимагати від страхувальників сплати пені. Варте уваги, що в цьому листі ФТВП зазначає: при донарахуванні внесків у такому разі подавати повідомлення робочому органу Фонду не обов'язково, цим непрямо визнаючи, що помилкою це коригування назвати важко.

*** Наш коментар «Мінзарплата становить 744 грн. — «своєчасні» роз'яснення Мінпраці» // «БТ», 2010, № 7, с. 7.

По-третє

, ФТВП справедливо відзначає, що при донарахуванні зарплати до мінімального розміру за період січень — квітень 2010 року перераховувати допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах, нараховані в цей період і пізніше, не потрібно. Це пояснюється тим, що виплати, які включаються до розрахунку середньої зарплати для соцдопомог, ураховуються в тому місяці, в якому їх нараховано. Водночас є два випадки, коли перерахунок допомоги все-таки необхідно здійснити:

— при розрахунку

допомоги по вагітності та пологах у тих випадках, коли жінка відпрацювала перед виходом у декрет менше місяця і допомога їй нараховувалася виходячи з МЗП у розмірі 744 грн. У цьому випадку роботодавець має провести донарахування допомоги виходячи з МЗП у розмірі 869 грн. і 884 грн. відповідно****;

**** Подробиці див. у Темі тижня «Декретні по-новому» // «БТ», 2010, № 12, с. 34.

— при розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах у тих випадках, коли середня зарплата розраховується відповідно до п. 10 Порядку № 1266* виходячи з тарифної ставки (окладу) (звичайно, за умови, що такий оклад (ставку) було встановлено на рівні МЗП у розмірі 744 грн.). Нагадаємо, що середня зарплата для виплати соцдопомог виходячи з установленої працівнику тарифної ставки (окладу) розраховується в тих випадках, коли весь розрахунковий період працівник не працював з однієї з трьох поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка по вагітності та пологах, відпустка по догляду за дитиною до 3 років та 6 років за медичним висновком).

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266.