12.07.2010

Перелік незаконно застосовуваних нормативних актів від Мін’юсту

Перелік незаконно застосовуваних нормативних актів від Мін’юсту

 

У результаті перевірок, проведених Міністерством з початку 2010 року, виявилось, що досі існує проблема застосування суб'єктами нормотворчості незареєстрованих нормативно-правових актів (НПА), їх

перелік оприлюднено на сайті Мін'юсту). Крім того, продовжує існувати незаконна практика встановлення нових правових норм листами.

За 5 місяців 2010 року Мін'юстом було проведено перевірки, зокрема, у МФУ, МОЗ, Державній судовій адміністрації України, Державтодорожслужбі, ВАК, Держекспортконтролі, ДПАУ, Держкомстаті, Держкомземі, Держмитслужбі. За результатами проведених перевірок Мін'юстом виявлено:

— 98 незареєстрованих НПА, що підлягають державній реєстрації, однак на державну реєстрацію не подавалися;

— 30 листів, якими встановлено нові правові норми, що мають бути викладені виключно в НПА;

— 17 методичних рекомендацій, що за своєю правовою природою мають рекомендаційний, роз'яснювальний та відомчий характер і не обов'язкові до виконання, однак містять нові правові норми, які має бути викладено виключно в НПА, затверджених відповідними розпорядчими документами і зареєстрованих у Мін'юсті в установленому законодавством порядку.

Мін'юст запропонував порушникам скасувати свої незаконні документи. У разі невиконання законних вимог Мін'юсту про усунення порушень законодавства про держреєстрацію НПА Мін'юстом буде підготовлено відповідні проекти розпоряджень Кабміну про їх скасування.

(

Офіційні дані Мін'юсту від 30.06.10 р.; www.minjust.gov.ua)