12.07.2010

Щодо подання копій Реєстрів виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді

Відповідь на запитання

Щодо подання копій Реєстрів виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді*

 

Коли вперше необхідно подавати копії Реєстрів виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді?

 

Відповідно до

п.п. 2 п. 8 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 20.05.10 р. № 2275-VI (далі — Закон № 2275) друге речення абзацу третього п.п. 7.2.8 п. 7.2 ст. 7 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) доповнено новою нормою: «Платники податку подають органу державної податкової служби на безоплатній основі разом з податковою декларацією за відповідний звітний період копії Реєстрів виданих та отриманих податкових накладних за такий період в електронному вигляді. Державна податкова адміністрація розробляє та розміщує на своєму офіційному веб-сайті програмне забезпечення з відкритим кодом для ведення обліку записів у Реєстрах виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді та забезпечує його безоплатне розповсюдження (включаючи зміни і доповнення) шляхом надання можливості для копіювання такого програмного забезпечення як через Інтернет, так і шляхом запису на носії інформації платника за його запитом».

При цьому

п. 1 розділу II Прикінцеві положення Закону № 2275 установлено, що п. 8 цього Закону набирає чинності з початку наступного звітного (податкового) періоду, за періодом, на який припадає набрання чинності цим Законом.

Оскільки

Закон № 2275 набув чинності 16.06.10 р. (офіційне опублікування — «Голос України», 2010, № 109 від 16.06.10 р.), тобто протягом звітного (податкового) періоду — червня (другого кварталу) 2010 року, то п. 8 цього Закону набирає чинності з 1 липня 2010 року, тому на підставі зазначених норм п.п. 7.2.8 Закону про ПДВ платники податку мають подавати копії реєстрів виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді разом з податковою декларацією за звітний період — червень (другий квартал) 2010 року.

 

Юрій ЛАПШИН, директор Департаменту податку на додану вартість ДПАУ

 

* Див. також с. 17. —

Прим. ред.