12.07.2010

Чи нараховується ПДВ при внесенні до статутного фонду основних фондів

Відповідь на запитання

Чи нараховується ПДВ при внесенні до статутного фонду основних фондів

 

Юридична особа — платник ПДВ, яка є засновником підприємства, зробила внесок до статутного фонду у вигляді основних фондів. Чи потрібно нараховувати податкові зобов'язання з ПДВ у цьому випадку?

 

Згідно з

п.п. 3.1.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон) об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з поставки товарів та послуг, місце поставки яких знаходиться на митній території України.

З метою оподаткування ПДВ під поставкою товарів розуміють будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатної поставки товарів (результатів робіт) і операції з передачі майна орендодавцем (лізингодавцем) на баланс орендаря (лізингоотримувача) відповідно до договорів фінансової оренди (лізингу) або поставки майна згідно з будь-якими іншими договорами, умови яких передбачають відстрочення оплати та передачу права власності на таке майно не пізніше дати останнього платежу (

п. 1.4 Закону).

На сьогодні

Закон не містить норми, згідно з якою не є об'єктом оподаткування або звільнено від оподаткування ПДВ операції з передачі основних фондів як внеску до статутного фонду юридичної особи для формування її цілісного майнового комплексу в обмін на емітовані нею корпоративні права.

Таким чином,

операції з передачі платниками ПДВ основних фондів як внеску до статутного фонду юридичної особи є об'єктом оподаткування та підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за ставкою 20 %.

 

Наталія КИРПА
начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи
та звернень громадян ДПІ у Дніпровському районі м. Києва