19.07.2010

Про затвердження Узагальнюючого податкового роз’яснення

Наказ від 06.07.2010 р. № 483

ХМЕЛЕЗБІР:

чергове роз’яснення ДПАУ

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 06.07.10 р. № 483

«Про затвердження Узагальнюючого податкового роз'яснення»

 

 Наказом

, що коментується ДПАУ затвердила Узагальнююче податкове роз'яснення щодо застосування норм Закону України від 9 квітня 1999 року № 587-XIV «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» (далі — Роз’яснення).

У цьому

Роз’ясненні податківці навели всім відомі основні правила стягнення збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (далі — хмелезбір) та висловили свою позицію стосовно деяких суперечливих ситуацій. Зупинимося на найцікавішому.

1. Хмелезбір за безалкогольне пиво.

ДПАУ продовжує наполягати що терміни «пиво безалкогольне» і «пиво» є поняттями рівнозначними (незалежно від того, обкладається така продукція акцизним збором чи ні), а тому виручка, отримана від реалізації будь-якого виду пива, у тому числі пива безалкогольного, має оподатковуватися хмелезбором (див. також листи ДПАУ від 16.03.10 р. № 2607/6/21-0215* та від 31.03.10 р. № 3146/6/21-0215**).

* Див. Калейдоскоп документів «Хмелезбір потрібно сплачувати і за безалкогольне пиво» // «БТ», 2010, № 16, с. 10.

** Див. ком. «Хмелезбір: ДПАУ дала відповіді на деякі запитання» // «БТ», 2010, № 18 — 19, с. 9.

Ми з таким підходом податківців не погоджуємося і вважаємо, що

безалкогольне пиво по суті є безалкогольним напоєм і не відноситься до категорії «пиво», а тому виручка від реалізації такого напою, на наш погляд, не є об'єктом оподаткування хмелезбором. Аргументи, які підтверджують нашу позицію, дивіться у коментарі до листа ДПАУ від 20.04.10 р. № 268 // «БТ», 2010, № 18 — 19, с. 9, але, напевно, альтернативний підхід відстояти буде неможливо.

2. Нарахування та сплата хмелезбору філією

. Податківці цілком справедливо вказують на те, що нараховувати і сплачувати хмелезбір за реалізовані філією алкогольні напої та пиво має суб'єкт господарювання, а не його філія (у Розрахунку зазначаються загальні обороти з реалізації).

Пояснюється це тим, що платниками хмелезбору можуть бути лише

суб'єкти підприємницької діяльності. Філія ж відповідно до ст. 95 Цивільного кодексу України не є юридичною особою, а отже, вона не вважається окремим суб'єктом господарювання та не повинна нараховувати та сплачувати хмелезбір.

Нагадаємо, що раніше податківці (

лист від 05.06.09 р. № 11931/7/21-0117***) помилково дозволяли нараховувати та сплачувати хмелезбір не головному підприємству, а його філії, якщо вона зареєстрована як юридична особа (що у принципі неможливо).

*** Див. ком. «Хмелезбір: ДПАУ роз’яснила деякі актуальні запитання» // «БТ», 2009, № 27, с. 8.

3. Подання Розрахунку у разі відсутності об'єкта оподаткування хмелезбором

. Податківці ще раз нагадали, що новий Порядок заповнення розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затверджений наказом ДПАУ від 01.12.09 р. № 671, на відміну від свого попередника, не має норми, яка б давала можливості платникам хмелезбору за відсутності об’єкта оподаткування не подавати звітність з цього збору. У зв’язку з цим за відсутності об’єкта для обчислення хмелезбору звітність платники цього збору подавати все одно повинні.

Але у випадку, якщо платник хмелезбору

взагалі припиняє реалізацію алкогольних напоїв і пива, то він має можливість припинити подання звітності (див. «З якого періоду можна не подавати звітність щодо хмелезбору» на с. 7).

4. Податкове зобов’язання виникає після двох подій.

У Роз’ясненні, що коментується, працівники податкового органу, як і в листі від 23.03.10 р. № 5839/7/21-0117****, звернули увагу на те, що платники хмелезбору мають відображати зобов’язання з цього збору за наявності двох подій: здійснення торговельного обороту та отримання виручки. У зв’язку з цим авансова оплата за товар ще не повинна обкладатися хмелезбором.

**** Див. «Калейдоскоп документів» «ДПАУ про правило «двох подій» для хмелезбору» // «БТ», 2010, № 27, с. 13.

5. Заповнення Розрахунку.

Згідно з п. 4 Порядку заповнення розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.09 р. № 671, суми збору у Розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (далі — Розрахунок) за кожний податковий (звітний) місяць проставляються у гривнях, без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. Тобто згідно з цим пунктом всі показники у формі слід проставляти у гривнях без копійок

Але ДПАУ з цього приводу має свою думку і вважає, що при заповненні Розрахунку дані про виручку від реалізації алкогольних напоїв та/або пива (колонки 3 — 9) та суми податкового зобов'язання за цими даними (колонка 10) слід зазначати у гривнях, з копійками, а у підсумковій клітинці «Разом» колонки 10 Розрахунку сума податкового зобов'язання, що підлягає сплаті до бюджету, проставляється у гривнях, без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

 

З якого періоду можна не подавати звітність щодо хмелезбору

Витяг із Роз’яснення, що коментується

«Враховуючи вищевикладене, суб'єкт підприємницької діяльності може надати податковому органу, на обліку в якому він перебуває, письмове повідомлення (заяву) про припинення в подальшому господарської діяльності з реалізації алкогольних напоїв і пива в оптовій та/або в роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування, якщо він протягом поточного року припиняє продаж зазначеної продукції та у подальшому не передбачає її реалізацію.

Для суб'єкта підприємницької діяльності, який здійснював реалізацію алкогольних напоїв, додатковою умовою є одночасне завершення строку дії ліцензії або отримання податковим органом письмового повідомлення про анулювання ліцензії на реалізацію в оптовій та/або в роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольних напоїв.

У цьому випадку суб'єкт підприємницької діяльності може не надавати розрахунок, починаючи із податкового звітного періоду (місяця) наступного за місяцем отримання податковим органом таких документів».