26.07.2010

ФФБ: зміни до Ліцензійних умов залучення коштів для фінансування будівництва

Розпорядження від 03.06.2010 р. № 454

ФФБ: зміни до Ліцензійних умов залучення коштів для фінансування будівництва

 

Держфінпослуг затвердила зміни до

Ліцензійних умов провадження діяльності із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю (розпорядження Держфінпослуг від 24.06.04 р. № 1225), відповідно до яких:

1.

Однією з обов'язкових умов такої діяльності є наявність у заявника/ліцензіата на дату подання заяви про видачу ліцензії власного капіталу в розмірі не меншому, ніж установлений Положенням про внесення інформації щодо фінансових компаній до Державного реєстру фінансових установ і встановлення вимог до облікової та реєструючої системи фінансових компаній (розпорядження Держфінпослуг від 05.12.03 р. № 152).

2.

З дати тимчасового призупинення дії ліцензії не допускається, зокрема:

— створення нових фондів фінансування будівництва (далі — ФФБ) та/або фондів операцій з нерухомістю (далі — ФОН);

— управління майном за діючими договорами та залучення коштів установників у разі невиконання управителем умов та обов'язків за договорами з установниками та/або виявлення фактів нецільового управління майном, переданим управителю за договором управління майном;

— залучення коштів установників та їх перерахування забудовнику для фінансування об'єктів будівництва, щодо яких було призупинено будівництво та/або виявлено ризики щодо нездання у строки, передбачені в договорі між управителем та забудовником, об'єкта(ів) будівництва в експлуатацію, що можуть призвести до невиконання ним обов'язків управителя за договорами з установниками;

— перерахування коштів забудовнику, у діяльності якого виявлено факти нецільового використання коштів, спрямованих управителем для фінансування конкретного об'єкта будівництва, та залучення коштів установників для фінансування всіх об'єктів будівництва, спорудження яких здійснюється за договором/договорами з таким забудовником, до моменту укладення договору/договорів з новим/новими забудовником/забудовниками та передачами всіх зобов'язань забудовника щодо цих об'єктів будівництва.

3.

Ліцензіат зобов'язаний вести систему обліку прав вимог довірителів ФФБ щодо кожного створеного ним фонду окремо та згідно з вимогами Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» від 19.06.03 р. № 978-IV, а також облік укладених з установниками договорів.

Крім того, ліцензіат зобов'язаний вести облік коштів, унесених довірителями до ФФБ, а також облік коштів, спрямованих ліцензіатом з ФФБ на фінансування будівництва, окремо від іншого майна ліцензіата, а також від інших ФФБ.

(Розпорядження Держфінпослуг від 03.06.10 р. № 454, чинне з 12.07.10 р.)