26.07.2010

Хто зобов'язаний подавати спеціальну декларацію з ПДВ?

Відповідь на запитання

Хто зобов'язаний подавати спеціальну декларацію з ПДВ?

 

Сільгосппідприємство — платник ПДВ не підпадає під дію п. 81 Закону про ПДВ (питома вага сільгосптоварів в обсязі реалізації менше 75 %). Чи зобов'язане таке підприємство подавати декларацію з ПДВ (спеціальну)?

(м. Полтава)

 

Нагадаємо, що

наказом ДПАУ від 12.05.10 р. № 313*** (далі — наказ № 313) було затверджено форму податкової декларації з податку на додану вартість (спеціальну) та внесено зміни до діючих форм звітності з ПДВ. Як роз'яснила ДПАУ в листі від 09.06.10 р. № 11288/7/16-1117**** (далі — лист № 11288), нові форми застосовуються зі звітного періоду — червня (для квартальників — II квартал) 2010 року.

*** Див. ком. «Декларація з ПДВ: унесено зміни до деяких форм» // «БТ», 2010, № 23, с. 4.

**** Див. ком. «Нова звітність з ПДВ застосовується з червня 2010 року — роз'яснює ДПАУ» // «БТ», 2010, № 25, с. 6.

У новому абз. 6 п. 1.2 Порядку № 166*****, що з'явився на підставі наказу № 313, міститься така вказівка щодо подання спецдекларації з ПДВ (див. «Хто подає спецдекларацію»).

***** Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

 

Хто подає спецдекларацію

Витяг із п. 1.2 Порядку № 166

«Платники податку — сільськогосподарські підприємства усіх форм власності, які відповідають вимогам ст. 81 Закону [України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ. — Прим. ред.)], але які не обрали спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського, лісового господарства і рибальства та реалізують молоко, худобу, птицю, вовну власного виробництва, а також молочну продукцію та м'ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах, подають податкову декларацію з податку на додану вартість (спеціальну), яка є невід'ємною частиною звітності за відповідний звітний період. До такої податкової декларації включаються лише операції, визначені абз. 4 п. 11.21 Закону про ПДВ».

 

Як бачите, у Порядку № 166 ідеться про подання спецдекларацій платниками, які відповідають відразу трьом умовам:

— по-перше, підприємство є «сільськогосподарським» (у розумінні Закону про ПДВ), тобто відповідає вимогам ст. 81 Закону про ПДВ, де передбачено, що сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є поставка вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних чи орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) становить не менше 75 % вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно (п. 81.6);

— по-друге, підприємство не обрало спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства (такі підприємства подають скорочену декларацію з ПДВ), а є платником ПДВ на загальних підставах;

— по-третє, таке сільгосппідприємство реалізує молоко, худобу, птицю, вовну власного виробництва, а також молочну продукцію і м'ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах. Згідно з абз. 4 п. 11.21 Закону про ПДВ суми ПДВ, отримані за цими операціями, повністю залишаються в розпорядженні таких платників і спрямовуються на підтримку власного виробництва тваринницької продукції.

Якщо підприємство відповідає переліченим критеріям, то воно зобов'язане разом зі «звичайною» декларацією з ПДВ подавати й декларацію (спеціальну), в якій відображаються тільки операції, що підпадають під дію абз. 4 п. 11.21 Закону про ПДВ. Зверніть увагу, що в цьому випадку йдеться не про право підприємства скористатися пільгою, а скоріше про обов'язок використовувати відповідні суми ПДВ на підтримку тваринництва та відобразити їх у звітності в установленому порядку.

Як випливає з листа ДПАУ № 11288, спеціальну декларацію за червень (II квартал) 2010 року слід подавати в тому випадку, якщо операції з продажу переліченої вище тваринницької продукції здійснювалися у січні — червні 2010 року.

Якщо ж підприємство не підпадає під дію ст. 81 Закону про ПДВ (питома вага вартості сільгосптоварів менше 75 % усіх товарів, поставлених за останні 12 послідовних звітних періодів), то подавати разом зі «звичайною» декларацією з ПДВ ще і спеціальну декларацію не потрібно.

 

Микола ШПАКОВИЧ