26.07.2010

Працівник є приватним підприємцем: як індексувати його зарплату?

Відповідь на запитання

Працівник є приватним підприємцем: як індексувати його зарплату?

 

Чи впливає на порядок індексації заробітної плати працівника, який працює на підприємстві, те, що він одночасно є приватним підприємцем?

(Житомирська обл.)

 

Статтею 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII

установлено, що індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані ними на території України, що не мають разового характеру.

Зокрема, згідно з

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), індексації підлягає оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі. Найманий працівник — це фізична особа, яка працює за трудовим договором на підприємстві, в установі, організації, в їх об'єднаннях або у фізичних осіб, які використовують найману працю (ст. 1 Закону України «Про порядок рішення колективних трудових спорів (конфліктів)» від 03.03.98 р. № 137/98-ВР).

Отже, заробітна плата працівника, отримана ним відповідно до умов трудового договору, підлягає індексації згідно з

Порядком № 1078.

Підприємницька діяльність — самостійна ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних та соціальних результатів та отримання прибутку.

Що стосується доходів, отриманих фізичною особою від здійснення підприємницької діяльності, то такі доходи

не є об'єктом індексації згідно з п. 3 Порядку № 1078.

Крім того, зауважимо, що

Порядком № 1078 не встановлено обмежень щодо проведення індексації заробітної плати працівників установ, які одночасно є приватними підприємцями та отримують дохід від підприємницької діяльності. Заробітна плата таких працівників індексується на загальних підставах, передбачених Порядком № 1078 у межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб.

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА,
 начальник відділу рівня життя і моніторингу бідності
 Міністерства праці та соціальної політики України