07.06.2010

Про затвердження Змін до Узагальнюючого податкового роз'яснення щодо плати за землю з юридичних осіб

Наказ від 19.05.2010 р. № 355

ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ САДІВНИЧИМИ

товариствами: ДПАУ уточнює Узагальнююче
податкове роз'яснення

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 19.05.10 р. № 355

«Про затвердження Змін до Узагальнюючого податкового роз'яснення щодо плати за землю з юридичних осіб»

 

Наказом

, що коментується, ДПАУ виклала в новій редакції розділ 4 Узагальнюючого податкового роз'яснення щодо плати за землю з юридичних осіб, затвердженого наказом ДПАУ від 25.03.10 р. № 186*.

* Наш коментар до цього документа див. у «БТ», 2010, № 15, с. 4.

Ми не можемо стверджувати, що цими змінами ДПАУ кардинально змінила свою позицію з якогось питання, оскільки за своєю сутністю колишня та нова редакція розділу 4 стосуються різних питань. Найімовірніше, цими змінами ДПАУ вирішила привести у відповідність назву роз'яснення (з якої випливає, що власне роз'яснення стосуватиметься юридичних осіб) зі змістом розглянутих у ньому питань (колишня редакція розділу 4 більшою мірою стосувалася пільг, що застосовувалися фізичними особами).

Що стосується змісту нової редакції розділу 4, то, на нашу думку, на увагу заслуговують такі висловлювання ДПАУ:

1. Землі садівничих товариств — це землі сільгосппризначення. Відповідно при розрахунку плати за землю ставка визначається згідно зі ст. 6 Закону України «Про плату за землю» від 03.07.92 р. № 2535-XII у відсотках від грошової оцінки.

2. Згідно зі ст. 13 Закону підставою для нарахування земельного податку є дані земельного кадастру. Відповідно садівниче товариство як юридична особа є платником земельного податку за надані земельні ділянки на підставі даних земельного кадастру.