08.03.2010

У якому розмірі виплачувати добові, якщо приймаюча сторона забезпечує працівника харчуванням

Відповідь на запитання

У якому розмірі виплачувати добові, якщо приймаюча
сторона забезпечує працівника харчуванням

 

Працівник підприємства вирушає у відрядження в межах України. Приймаюча сторона згідно з досягнутою домовленістю забезпечує працівника всім необхідним, у тому числі триразовим харчуванням. Чи можна не видавати працівнику добові?

(м. Київ)

 

Ні

, зовсім не видавати працівнику добові не можна, оскільки добові є компенсацією витрат не лише на харчування, а й на фінансування інших особистих потреб фізичної особи. А ось чи можна в цьому випадку видавати добові в меншому розмірі, давайте поміркуємо.

Оплата витрат на відрядження регламентується

Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом МФУ від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59), а також Нормами відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон, затвердженими постановою КМУ від 23.04.99 р. № 663 (далі — постанова № 663).

Для працівників підприємств, установ, організацій усіх форм власності (крім «бюджетників»*) добові встановлено у гривнях з урахуванням кількості разів харчування на добу, уключених

до вартості проживання в готелях. Що стосується випадку, коли працівник, відряджений у межах України, забезпечується харчуванням приймаючою стороною, то зменшення розміру добових ні Інструкцією № 59, ні постановою № 663 прямо не передбачено**. Виходить, що при отриманні безкоштовного триразового харчування в готелі (звичайно, умовно безкоштовного, оскільки все це враховано у вартості проживання) працівнику буде виплачено добові в розмірі 12 грн. на добу, а при отриманні безкоштовного триразового харчування від приймаючої сторони працівнику мають виплачуватися добові в розмірі 30 грн. на добу. Це не зовсім логічно, але, на жаль, відповідає вимогам зазначених вище документів. Довести, що в п. 1 постанови № 663 норми добових (30, 24, 18 і 12 грн.) установлено для будь-яких випадків отримання відрядженим працівником безкоштовного харчування (за місцем проживання, у дорозі, за рахунок приймаючої сторони) для внутрішньоукраїнських відряджень, на наш погляд, дуже складно.

* Під «бюджетниками» маємо на увазі державних службовців та працівників підприємств, установ, організацій, що повністю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштів.

** А от для закордонних відряджень така вимога є. Згідно з п.п. «б» п. 1.7 розділу ІІ Інструкції № 59 у разі включення витрат на харчування до рахунків на наймання житлового приміщення проїзні документи і у випадках, коли відряджені працівники за умовами запрошення забезпечуються приймаючою стороною безкоштовним харчуванням у країні перебування (у дорозі), добові виплачуються в межах граничних норм з урахуванням кількості разів харчування на добу.

Та все-таки ми вважаємо, що певні підстави для виплати добових у розмірі меншому, ніж 30 грн. на добу, у цьому випадку в роботодавця є. Основоположною тут є вимога останнього абзацу розділу «Загальні положення» Інструкції № 59. Згідно з цією нормою розмір добових витрат, що виплачуються працівникам, направленим у відрядження підприємствами всіх форм власності, не може бути нижчим за норми добових витрат, установлених працівникам, які направляються у відрядження підприємствами, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, залежно від країни відрядження. Ці обмеження встановлюються наказом (розпорядженням) власника (чи уповноваженої ним особи).

Аналогічна вимога міститься і в п. 111 постанови № 663: розмір добових витрат, що виплачуються працівникам, направленим у відрядження підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності (крім «бюджетників»), не може бути нижчий за норми добових витрат, установлених додатком до постанови № 663. Цим додатком, нагадаємо, установлено норми добових витрат і норми витрат на наймання житлового приміщення для «бюджетників» залежно від країни відряджання. При відрядженнях в Україні згідно з додатком норма добових витрат становить 30 грн.

Ми розуміємо цю вимогу як таку, що захищає права працівників шляхом установлення мінімальної планки добових. Сутність цієї вимоги полягає в тому, що найманий працівник підприємства, яке перебуває у приватній власності, не може отримувати добові в розмірі меншому, ніж саме в цьому відрядженні отримав би «бюджетник». У зв'язку з цим звернемося до п. 2 постанови № 663, що поширюється тільки на «бюджетників»: у разі коли працівники, відправлені в межах України для участі в переговорах, конференціях, симпозіумах, що проводяться за тематикою стосовно основної діяльності підприємства, установи та організації, які відправляють працівників, за умовами запрошення забезпечуються організаторами таких заходів безкоштовним харчуванням, добові витрати відшкодовуються в розмірах, що визначаються у відсотках норм добових витрат для цієї країни згідно з додатком до постанови № 663, зокрема 80 % при одноразовому, 55 % — дворазовому, 35 % — при триразовому харчуванні.

Сума добових за умови забезпечення приймаючою стороною триразового харчування при застосуванні цієї норми дорівнюватиме 10,5 грн. (30 грн. х 35 %).

Безумовно, роботодавець не зобов'язаний застосовувати норми Інструкції № 59 та постанови № 663 , призначені для «бюджетників», але в цій конкретній ситуації вважаємо, що він може ними скористатися. Рекомендуємо наказом по підприємству для таких випадків установити норму добових витрат у розмірі 12 грн. на добу. По-перше, такий розмір установлено при триразовому харчуванні в готелі, а по-друге, він не нижчий за норму добових, на яку має право «бюджетник» у такому відрядженні.

Зауважимо, що виплата добових витрат працівникам у сумі меншій, ніж установлено чинним законодавством, є порушенням норм трудового законодавства. Перевіряють суб'єктів господарювання в цій частині територіальні інспекції з праці, за приписом яких справа про накладення адміністративних санкцій розглядається в суді. На наш погляд, в описаній у запитанні ситуації в роботодавця є серйозні шанси обґрунтувати в суді законність своєї позиції щодо виплати добових працівнику саме в такому розмірі.

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА