08.03.2010

Нові форми «первинки»: періодичність

Відповідь на запитання

Нові форми «первинки»: періодичність

 

Чи обов’язково нові форми № КБ-2в і № КБ-3, як і раніше, складати щомісячно?

(м. Одеса)

 

Дійсно, у

Поясненнях щодо заповнення форм № КБ-2в і № КБ-3, затверджених наказом Держкомстату і Держбуду від 21.06.02 р. № 237/5*, було чітко зазначено, що ці форми складаються щомісячно фахівцями будівельного підприємства, якщо підприємством у звітному періоді виконувалися будівельно-монтажні роботи.

* Цей наказ було скасовано наказом Мінрегіонбуду від 04.12.09 р. № 553.

Утім, практика підтвердила, що ця вимога не була дуже суворою.

У будь-якому разі працівники Держбуду не наполягали на обов’язковій щомісячній періодичності складання цих документів. Наприклад, у листі Держбуду від 04.09.03 р. № 7/5-826 його фахівці, посилаючись на п.п. 3.3.8 ДБН Д.1.1-1-2000, роз’яснювали, що оформлення форми № КБ-3 «проводиться за період, установлений контрактом на виконання будівельних робіт».

Тобто, якщо договір, скажімо, передбачав щоквартальне прийняття виконаних робіт, то форми могли складатися щоквартально.

Щодо нових форм, то наказ**, яким їх затверджено, не містить указівок на щомісячний період.

** Наказ Міністерства регіонального розвитку та будівництва України «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві» від 04.12.09 р. № 554 // «БТ», 2010, № 4, с. 7

Водночас у самій формі № КБ-3, як і раніше, передбачено показники «У тому числі за звітний місяць». Тобто місяць є мінімальним звітним періодом, за який складаються довідки про вартість виконаних робіт (і витрати).

Зважаючи на зазначене, можна передбачити, що базовим звітним періодом для заповнення форм № КБ-2в і № КБ-3, як і раніше, є місяць. Але якщо договором, укладеним між замовником і підрядником, буде передбачено іншу періодизацію складання форм, то фахівці підрядного підприємства мають дотримуватися положень договору.

 

Дмитро ЧЕЧЕЛЬ