15.03.2010

Про включення до складу валових витрат cум сплачених податків та зборів

Лист від 24.02.2010 р. № 1113/10/31-606

ПЕРЕПЛАТА з податків НЕ ВКЛЮЧАЄТЬСЯ

до валових витрат: роз'яснюють столичні податківці

 

Лист Державної податкової адміністрації у м. Києві від 24.02.10 р. № 1113/10/31-606

«Про включення до складу валових витрат сум сплачених податківта зборів»

 

Лист

, що коментується, є відповіддю на запитання про те, чи включається до складу валових витрат податок, збір (що підлягає включенню до складу валових витрат на підставі п.п. 5.2.5 Закону про податок на прибуток*) у сумі, яка перевищує задеклароване податкове зобов'язання з такого платежу (переплата).

* Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Проаналізувавши низку відомчих документів, столична ДПА дійшла висновку, що до складу валових витрат платника включаються суми нарахованих податків, зборів (обов'язкових платежів), що вказуються таким платником у поданих ним розрахунках щодо таких платежів.

Як аргументи податківці наводять:

— назву додатка Р1 «Суми нарахованих податків, зборів (обов'язкових платежів), що включаються до валових витрат» до декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженої наказом ДПАУ від 29.03.03 р. № 143;

— положення Примірного порядку проведення невиїзної документальної (камеральної) перевірки та здійснення контролю за справлянням податку на прибуток, затвердженого наказом ДПАУ від 05.12.08 р. № 761, в якому описано процедури порівняння даних декларації з податку на прибуток з даними звітів за податками, суми яких включаються до складу валових витрат.

Хоча аргументація, м'яко кажучи, не зовсім переконлива (у підзаконних актах ДПАУ не може встановлюватися порядок нарахування і сплати податків, крім випадків, коли це передбачено законом), ми в цілому підтримуємо висновки податківців.

Справа в тому, що суми, сплачені до бюджету понад задекларовані зобов'язання, за своєю сутністю не є податками, адже платник має повне право вимагати їх повернення протягом строку, установленого п.п. 15.3.1 Закону № 2181**, а саме не пізніше 1095-го дня, наступного за днем здійснення такої переплати.

** Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Таким чином, незважаючи на те що в п.п. 5.2.5 Закону про податок на прибуток ідеться про право платника включити до валових витрат суми внесених (нарахованих) податків, зборів (обов'язкових платежів), відображати у складі валових витрат (ряд. 04.6 декларації) слід:

задекларовані суми зобов'язань, щодо яких платник подає податкову декларацію (розрахунок);

сплачені суми платежів, щодо яких зобов'язання не декларуються таким платником (держмито, пенсійні збори з окремих операцій тощо).