03.05.2010

Про нарахування та утримання страхових внесків до Фонду

Лист від 19.03.2010 р. № 01-14-552

ВИПЛАТИ ПРАЦІВНИКАМ

обкладаються соцвнесками, якщо вони входять
 до фонду оплати праці за Інструкцією № 5
 та обкладаються податком з доходів

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.03.10 р. № 01-14-552

«Про нарахування та утримання страхових внесків до Фонду»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) ще раз звертається до питання визначення об'єкта обкладення соцвнесками. У цьому випадку під приціл потрапили такі виплати: сума індексації заробітної плати працівників; вартість подарунків, уручених працівникам до свята; вихідна допомога при звільненні.

Згідно з

ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240-ІІІ внески нараховуються та утримуються із сум фактичних витрат на оплату праці, які включають основну і додаткову заробітну плату, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що обкладаються податком з доходів. У п. 1 ст. 1 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування» від 11.01.01 р. № 2213-ІІІ уточнено, що об'єктом для нарахування внесків до Фонду є витрати на оплату праці, які визначаються відповідно до нормативно-правових актів, прийнятих згідно із Законом України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР. А таким нормативно-правовим актом, як відомо, є Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5 (далі — Інструкція № 5).

У відповіді Фонду немає жодних несподіванок: внески необхідно нараховувати і утримувати з тих виплат працівникам, що обкладаються податком з доходів та входять до фонду оплати праці відповідно до

Інструкції № 5. У зв'язку з цим:

суми індексації заробітної плати обкладаються внесками до Фонду, оскільки входять до фонду додаткової зарплати згідно з п.п. 2.2.7 Інструкції № 5;

вартість подарунків працівникам до свята обкладається внесками до Фонду, оскільки входить до фонду оплати праці як одноразові заохочення, не пов'язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних і пам'ятних дат як у грошовій, так і в натуральній формі) згідно з п.п. 2.3.2 Інструкції № 5;

сума вихідної допомоги при звільненні не обкладається внесками до Фонду, оскільки не входить до фонду оплати праці згідно з п. 3.8 Інструкції № 5.

У листі, що коментується, обґрунтовуючи необхідність обкладення соцвнесками вартості подарунків працівникам, Фонд дещо переплутав поняття «заробітна плата» і «додаткове благо», наведені в Законі України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів). Насправді додаткове благо від роботодавця не є складовою частиною зарплати, як зазначено в листі, а є окремим видом доходу. Інша справа, що розподіл виплат на додаткове благо і на зарплату важливий тільки для цілей обкладення податком з доходів. Що стосується внесків до Фонду, то тут вирішальне значення має те, чи входить така виплата до фонду оплати праці за Інструкцією № 5 (за умови, що з такої виплати сплачується податок з доходів). При цьому, на наш погляд, не зовсім коректно в цьому питанні прив'язуватися до визначення зарплати для цілей Закону про податок з доходів*.

* Так, вихідна допомога не включається до фонду оплати праці і відповідно з неї не сплачуються соцвнески. Водночас для цілей Закону про податок з доходів вона вважається зарплатою (лист ДПАУ від 25.05.04 р. № 9402/7/17-3117).