17.05.2010

Про зміну алгоритму експорту

Лист від 12.04.2010 р. № 7163/7/15-0317

ПОДАТОК НА ПРИБУТОК

в особовому рахунку платника: змінився алгоритм відображення

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.04.10 р. № 7163/7/15-0317

«Про зміну алгоритму експорту»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ повідомила, що з I кварталу 2010 року змінився алгоритм експорту нарахованих сум податку на прибуток з декларацій з податку на прибуток до картки особового рахунка (КОР) платника.

До I кварталу 2010 року для цілей перенесення до КОР нарахована сума податку на прибуток за базовий звітний (податковий) період (далі — ПП) розраховувалася так:

ПП = рядок 14 «Податкове зобов'язання звітного періоду» -
- рядок 15 «Сума нарахованого податку за попередній
податковий період поточного року» декларації за звітний період.

З I кварталу 2010 року цей алгоритм змінився:

ПП = рядок 14 декларації за звітний період - рядок 14 декларації за

попередній звітний період цього року.

Мабуть, ці зміни пов'язані з проблемою заповнення рядка 15 декларації, порушеною в

листі Держкомпідприємництва від 22.01.10 р. № 549. У цьому листі Держкомпідприємництва звернув увагу на те, що алгоритм заповнення рядка 15 декларації, викладений у Порядку проведення камеральної перевірки податкової декларації з податку на прибуток, затвердженому наказом ДПАУ від 05.12.08 р. № 761 (далі — Порядок № 761), може призвести до недоплати податку на прибуток і фінансових санкцій. Так, із Порядку № 761 випливає, що рядок 15 декларації звітного періоду має дорівнювати рядку 14 декларації попереднього звітного періоду поточного року з урахуванням уточнюючих розрахунків податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок за попередні звітні періоди (далі — УР).

Інакше кажучи, рядок 15 декларації за звітний період заповнюється так:

Рядок 15 = Рядок 14 декларації за

попередній звітний період + рядок 7 УР.

При цьому виходячи з

Порядку № 761 коригувальні рядки декларації в разі виправлення помилки через уточнюючий розрахунок не заповнюються.

І оскільки до I кварталу 2010 року дані рядка 15 декларації безпосередньо впливали на показники КОР, а отже, за ними визначалася сума податкових зобов'язань платника за звітний квартал, такий алгоритм при виправленні помилок через УР призводив до недоплати податку до бюджету, що наочно було продемонстровано Держкомпідприємництва на прикладі, наведеному у згаданому вище

листі. З урахуванням цього Держкомпідприємництва запропонував змінити алгоритм заповнення рядка 15 декларації шляхом невідображення в ньому показників УР.

ДПАУ в

листі від 22.02.10 р. № 1824/5/15-0516 у відповідь відмовилася змінювати алгоритм заповнення рядка 15 декларації, зауваживши, що показники УР ураховуються в рядку 15 декларації з метою запобігання подвійному відображенню в декларації виправленої помилки. Змінивши алгоритм відображення в КОР нарахованого податку на прибуток, у листі, що коментується, ДПАУ фактично досягла тих самих правильних результатів, тільки іншим шляхом.

У зв'язку з цими змінами слід звернути увагу на два моменти при здійсненні процедури самовиправлення помилок.

1. Особливість нарахування 5 % штрафу в разі самостійного виявлення помилок

. Як і раніше, податківці визначають за даними декларації два податкові зобов'язання: перше — за показниками рядка 14 декларації за поточний період наростаючим підсумком за звітний період (квартал, три квартали, півріччя, рік), а друге — у вигляді різниці між рядком 14 декларації за поточний період і рядком 14 декларації за попередній період (сума податкових зобов'язань за квартал). З урахуванням викладеного, у безпечному варіанті при самовиправлении помилок 5 % штраф слід нараховувати в тому випадку, коли допущена в попередніх періодах помилка призвела до заниження показника рядка 14 поточної декларації (першого податкового зобов'язання) або різниці між показниками рядка 14 декларації за поточний та попередній періоди* (другого податкового зобов'язання).

* Докладніше про порядок самостійного виправлення помилок у декларації з податку на прибуток див. у статті «Помилки з податку на прибуток: нюанси штрафування при самостійному виправленні» // «БТ», 2009, № 21, с. 28.

А от помилки, допущені в рядку 15 декларації, тепер на суму штрафів не впливають.

2. Особливість відображення показників УР у декларації з податку на прибуток

. З нової процедури заповнення КОР можна зрозуміти, що в загальному випадку при виправленні виявлених помилок через УР у рядках поточної декларації вони не показуються, тобто в рядках 01 14 поточної декларації продовжують відображатися неправильні показники.

З такого загального правила є винятки, зокрема, при виправленні помилок за збитковою декларацією (коли рядок 7 УР не заповнювався) у рядках поточної декларації слід відобразити правильні дані, інакше це призведе до перекручення результатів. Є нюанси і при виправленні показників прибуткової декларації в ситуації, коли після уточнення з'являється збиток.

Водночас у будь-якому разі показник рядка 15 поточної декларації має дорівнювати сумі показників рядка 14 декларації за попередній період і рядка 7 УР, поданих у звітному році.