31.05.2010

Про надання роз'яснень щодо штрафних санкцій

Лист від 21.04.2010 р. № 05-31-793

У РОБОТОДАВЦЯ НЕМАЄ КОШТІВ

на виплату зарплати — 50 % штраф за несвоєчасну сплату внесків до Фонду не накладається

 

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 21.04.10 р. № 05-31-793

«Про надання роз'яснень щодо штрафних санкцій»

 

У

Законі України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240-ІІІ передбачено серйозні санкції за несвоєчасну сплату страхових внесків. Так, згідно зі ст. 30 цього Закону в разі несвоєчасної сплати страхових внесків на страхувальника накладається штраф у розмірі 50 % суми належних до сплати страхових внесків за весь період, що минув з дня, коли страхувальника було взято на облік.

1. Розмір штрафу.

Відразу нагадаємо, що раніше Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) роз'яснював, що 50 % штраф застосовується не до всієї суми внесків, нарахованих з моменту реєстрації страхувальника, а лише до тієї суми, яку своєчасно не сплачено до Фонду (листи від 20.04.06 р. № 05-31-850, від 17.08.06 р. № 05-31-1719).

2. Коли накладається штраф.

Тепер стосовно питання, порушеного в сьогоднішньому листі: чи буде на страхувальника накладено 50 % штраф, якщо внески не сплачено до Фонду внаслідок несвоєчасної виплати зарплати. Фонд відповів, що штраф може бути накладено тільки в тому випадку, якщо строк сплати внесків настав (зарплату виплачено), а внески до Фонду не сплачено. При браку у страхувальника коштів на виплату зарплати і сплати внесків до Фонду в повному обсязі така сплата здійснюється пропорційно сумі виплачуваної зарплати.

Повністю підтримуємо зроблений у

листі висновок.

Внески згідно з

п. 4.4 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду, затвердженої постановою правління Фонду від 26.06.01 р. № 16 (далі — Інструкція № 16), має бути перераховано до Фонду одночасно з отриманням коштів на оплату праці в установах банків. У разі виплати зарплати за першу половину чи іншу частину місяця нараховані страхові внески має бути перераховано до Фонду не пізніше дня, установленого для виплати заробітної плати за другу половину місяця. І тільки якщо внески не сплачено в цей строк, вони вважаються недоїмкою. Як бачимо, строк настання сплати внесків прив'язаний до моменту виплати зарплати. Відповідно якщо зарплата не виплачується, то і строк сплати внесків не настав, а отже, підстав для застосування працівниками Фонду 50 % штрафу немає.

Потрібно додати, що згідно з

п. 5.3 Інструкції № 16 якщо зарплата не виплачувалася через відсутність коштів на рахунку підприємства, то пеня за несвоєчасне перерахування платежів до Фонду не справляється.