31.05.2010

Придбання та продаж автомобіля — підстава для коригування транспортного податку

Стаття

ПРИДБАННЯ ТА ПРОДАЖ АВТОМОБІЛЯ —

підстава для коригування транспортного податку

 

Як відомо, у річному Розрахунку щодо транспортного податку відображаються транспортні засоби, що значаться на балансі платника на початок року. Відповідно щодо них і нараховується транспортний податок. Надходження чи вибуття автотранспорту супроводжується перерахунком річної суми податку.

У цій статті нагадаємо про особливості коригування транспортного податку у зв'язку з купівлею (продажем) автомобіля.

Микола ШПАКОВИЧ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Загальні правила сплати транспортного податку

Про платників податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (далі — транспортний податок), об'єкти оподаткування, ставки податку, пільги, порядок нарахування і сплати ми докладно розповідали у

статті «Транспортний податок: складаємо Розрахунок на 2010 рік» // «БТ», 2010, № 6, с. 12*, тому не повторюватимемося.

* Див. також консультацію «Як правильно відобразити в Розрахунку транспортні засоби, оснащені газобалонним обладнанням?» // «БТ», 2010, № 8, с. 21.

Нагадаємо:

стосовно транспортних засобів (ТЗ), що значаться на балансі підприємства станом на 1 січня, податок нараховується на поточний рік у Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (далі — Розрахунок), форму якого затверджено наказом ДПАУ від 17.09.01 р. № 373.

Згідно зі

ст. 6 Закону про транспортний податок юридичні особи у строки, передбачені для річного звітного періоду (60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного року), подають Розрахунок до податкового органу за місцем реєстрації ТЗ.

Фізичні особи, у тому числі й підприємці,

Розрахунок не подають (п. 16 Роз'яснення № 268).

Сплачується транспортний податок за місцем реєстрації ТЗ:

1) власниками наземних ТЗ — на спеціальні рахунки територіальних дорожніх фондів республіканського бюджету АРК, обласних бюджетів та бюджетів міст Києва і Севастополя;

2) власниками водних ТЗ — до бюджетів органів місцевого самоврядування (

ст. 3 Закону про транспортний податок).

Деякі корективи до порядку сплати транспортного податку можуть уноситися законами про держбюджет на конкретний рік.

Строки сплати встановлюються

ст. 5 Закону про транспортний податок, де передбачається, що стосовно ТЗ, які перебували на балансі юридичних осіб станом на 1 січня, транспортний податок сплачується щокварталу рівними частинами (по 25 % суми податку, нарахованої в річному Розрахунку) до 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом (у 2010 році — не пізніше 14 квітня, 14 липня, 14 жовтня, а також 14 січня 2011 року).

Крім того, у

ст. 5 Закону про транспортний податок передбачено випадки, коли річна сума транспортного податку підлягає перерахунку. Ми розглянемо такі ситуації докладніше в наступних розділах.

 

Перша реєстрація ТЗ

Для правильної сплати транспортного податку принципово важливим є те, чи реєструється ТЗ в Україні вперше, чи його вже було зареєстровано раніше.

Згідно зі

ст. 3 Закону про транспортний податок перша реєстрація — це реєстрація транспортного засобу в Україні, що здійснюється уповноваженими державними органами України вперше стосовно цього транспортного засобу. Фактично це перше взяття автомобіля на облік в органах ДАІ.

Зверніть увагу, якщо автомобіль раніше експлуатувався в іншій країні та відповідно був зареєстрований за правилами такої країни, то його взяття на облік в Україні все одно вважатиметься першою реєстрацією.

При купівлі ТЗ,

що вперше реєструється, транспортний податок сплачується (до реєстрації в ДАІ) відразу за весь рік (ст. 5 Закону про транспортний податок). Отже, не важливо, в якому місяці було придбано автомобіль (у січні, червні або грудні), усе одно транспортний податок при його реєстрації потрібно сплатити в повній річній сумі.

Причому в

ст. 3 Закону про транспортний податок установлено спеціальні ставки податку, що застосовуються при першій реєстрації ТЗ, розмір яких диференціюється залежно від того, є ТЗ новим чи був в експлуатації, а також від строку експлуатації.

Пункт 7 Порядку реєстрації

зобов'язує власників ТЗ зареєструвати (перереєструвати) ТЗ протягом 10 діб після придбання (отримання), або митного оформлення, чи тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. За наявності поважних причин (хвороба, відрядження тощо) строк державної реєстрації продовжується. Для цього власнику потрібно подати документи, що підтверджують відсутність можливості провести реєстрацію своєчасно.

Експлуатація ТЗ, не зареєстрованих (не перереєстрованих) у підрозділах Державтоінспекції, забороняється.

Власники новопридбаних ТЗ — юридичні особи зобов'язані заповнити і подати до податкових органів

Розрахунок щодо таких ТЗ у 10-денний строк після їх реєстрації в органах ДАІ (ст. 5 Закону про транспортний податок).

У шапці

Розрахунку необхідно поставити позначки «Х» у полі «Загальний розрахунок» та в полі «За придбані транспортні засоби». У ньому відображаються дані тільки про новопридбаний ТЗ, щодо якого транспортний податок було сплачено при його реєстрації. ТЗ, що значилися на початок року та відображені в річному Розрахунку, не вказуються в такому Розрахунку за новопридбані ТЗ.

Якщо останній день строку подання

Розрахунку припадає на вихідний або святковий день, то звіт можна подати на наступний робочий день після вихідного чи святкового дня (п. 4 Порядку № 373).

У разі подальшого продажу ТЗ, зареєстрованого вперше в Україні, протягом саме цього року при знятті його з обліку чи перереєстрації

Закон про транспортний податок не передбачає проведення перерахунку суми транспортного податку. Отже, у юридичної особи — продавця автомобіля, який первісно при купівлі в цьому році зареєстрував такий автомобіль в Україні вперше, немає підстав для перерахунку транспортного податку.

Дещо забігаючи наперед, зауважимо: незважаючи на це, покупець такого транспортного засобу все одно зобов'язаний сплачувати транспортний податок. Тож за той самий об'єкт транспортний податок буде сплачено двічі: покупцем та продавцем.

 

Придбання ТЗ, який було зареєстровано раніше

Якщо ТЗ вже було зареєстровано в Україні, то згідно з

п. 8 Порядку реєстрації перед його відчуженням його має бути знято з обліку в органах ДАІ. При цьому у свідоцтві про реєстрацію (технічному паспорті)* робиться запис: «Транспортній засіб знято з обліку для реалізації в межах України» (п. 42 Порядку реєстрації).

* Якщо на ТЗ видано свідоцтво про реєстрацію на пластиковій основі (у вигляді пластикової картки), то відповідна позначка робиться на копії реєстраційної картки, що додається до свідоцтва про реєстрацію.

За придбаний ТЗ транспортний податок сплачується до реєстрації його в органах ДАІ на нового власника однією сумою за місяці, що залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому зареєстровано автомобіль. Відповідну норму передбачено у ст. 5 Закону про транспортний податок.

Зауважимо, що в абз. 2 п. 2 Порядку № 373 досі міститься застаріла вимога про сплату транспортного податку щодо придбаних ТЗ «за такими строками сплати (кварталами), що не настали, починаючи з кварталу, в якому проведено реєстрацію ТЗ». Оскільки Закон про транспортний податок має пріоритет порівняно з Порядком № 373, то при сплаті транспортного податку слід застосовувати норми Закону і сплачувати транспортний податок за місяці, а не квартали, що залишилися до кінця року.

Так само, як і щодо ТЗ, які вперше реєструються в Україні, необхідно заповнити і подати до податкового органу Розрахунок за придбані ТЗ. Строки його подання і порядок заповнення аналогічні описаним у попередньому розділі.

Відмінність буде лише у ставці транспортного податку, що при цьому застосовується. Стосовно таких ТЗ використовують загальні ставки транспортного податку, що застосовуються при проведенні реєстрації, перереєстрації та чергового технічного огляду (залежать від виду ТЗ та об’єму двигуна).

Якщо підприємство придбаває кілька ТЗ (не обов'язково в один день), то вони можуть відображатися в одному Розрахунку, головне, щоб для кожного з таких ТЗ не минув 10-денний строк з моменту реєстрації в органах ДАІ. На це звертала увагу і ДПАУ в п. 8 Роз'яснення № 268. Інакше до підприємства можуть застосувати штрафні санкції за несвоєчасне подання податкової декларації (170 грн. за кожен неподаний Розрахунок або його затримку).

 

Приклад 1.

У травні 2010 року ПП «Автомобіліст» придбало два автомобілі:

Chevrolet Aveo 1.4 MT з об'ємом циліндрів двигуна 1399 куб. см (раніше був зареєстрований в органах ДАІ);

Daewoo Lanos 1.4 MT з об'ємом циліндрів двигуна 1386 куб. см (уперше зареєстрований в органах ДАІ).

Автомобілі зареєстровано в ДАІ 17 і 21 травня 2010 року. Вони є легковими та відповідають коду 8703 згідно з Гармонізованою системою опису та кодування товарів. Для таких ТЗ (з об'ємом циліндрів двигуна від 1001 до 1500 куб. см) річна ставка транспортного податку становить 5 грн. за 100 куб. см, а при першій реєстрації в Україні — 4 грн. за 100 куб. см.

Розрахуємо суму податку, яку потрібно сплатити за новопридбані автомобілі.

Оскільки автомобіль

Chevrolet Aveo вже було зареєстровано в Україні, то щодо нього податок має сплачуватися за 9 місяців, що залишилися до кінця року, починаючи з травня (з місяця, в якому проведено реєстрацію автомобіля). Для цього річну суму податку потрібно помножити на коефіцієнт 9/12:

(1399 х 5 : 100) х (9 : 12) = 52,46 52 (грн.)*.

* Нагадаємо правило округлення для розрахунку транспортного податку: менше 50 копійок — відкидається, а 50 копійок і більше — округляється до 1 гривні (п. 11 Порядку № 373).

Податок у розмірі 52 грн. сплачується в повній сумі перед реєстрацією транспортного засобу в органах ДАІ.

Автомобіль Daewoo Lanos уперше реєструється на території України, тому транспортний податок має сплачуватися за весь рік незалежно від місяця, в якому провадиться його реєстрація. Сума податку розраховується таким чином:

1386

х 4 : 100 = 55,44 55 (грн.).

Річна сума податку (55 грн.) сплачується повністю перед першою реєстрацією транспортного засобу в органах ДАІ.

Підприємство може подати до податкового органу один

Розрахунок щодо таких автомобілів, але його має бути подано не пізніше 27 травня (орієнтуємося на дату реєстрації першого автомобіля — 17 травня).

Стосовно особливостей заповнення

Розрахунку слід звернути увагу, що його форма передбачає розподіл нарахованої суми за квартальними строками сплати. Оскільки у ст. 5 Закону про транспортний податок установлено особливі строки сплати транспортного податку щодо придбаних ТЗ (однією сумою перед реєстрацією), то загальну суму нарахованого податку слід зазначити в одному з полів, передбаченому для відображення квартальних сум. У цьому прикладі найлогічніше відобразити її в полі, призначеному для відображення суми податку за II квартал 2010 року. Що стосується дати, яку слід зазначити як строк сплати, то згідно зі ст. 5 Закону про транспортний податок нею є дата реєстрації ТЗ в ДАІ.

Однак на момент подання

Розрахунку строк сплати вже настав (платнику дається 10 днів для подання Розрахунку після такої дати).

Оскільки

Порядок № 373 жодних вказівок із цього приводу не містить, то, на нашу думку, платник може на власний розсуд зазначити: або дату реєстрації ТЗ (якщо в Розрахунку вказано кілька ТЗ, то можна вказати дату реєстрації останнього з них), або дату подання Розрахунку. Принципової ролі це не грає, оскільки до особового рахунка такі суми все одно потрапляють за принципом відображення сум, нарахованих в уточнюючих розрахунках, — датою подання Розрахунку до податкового органу.

Фрагмент

Розрахунку, заповненого на підставі даних прикладу 1, наведено на рис. 1 (с. 29).

 

 

Оскільки подання

Розрахунку за придбані ТЗ не пов'язане з виправленням помилок, то разом з таким Розрахунком не потрібно подавати Довідку про суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, які зменшують або збільшують податкові зобов'язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, форму якої затверджено наказом ДПАУ від 17.09.01 р. № 373 (далі — Довідка). Аналогічну думку висловлювали й податківці (див. консультацію у «ВПСУ», 2010, № 8, с. 92).

Платникам, які подають

звітність в електронному вигляді за допомогою програмного забезпечення «Податкова звітність» (розміщено на сайті ДПАУ www.sta.gov.ua у рубриці «Платникам податків про електронну звітність»), слід ураховувати такі моменти.

Підприємство має можливість вибрати одну з трьох наявних форм

Розрахунку:

J0300404

— призначена для складання річного Розрахунку . У ній немає можливості поставити позначку «Х» у полі «За придбані транспортні засоби». Крім того, у ній суми податку розраховуються автоматично на весь рік, тому не можна вказати суму податку, нараховану за кілька місяців (Розрахунок не проходить камеральну перевірку);

J0301704

— призначена для складання Розрахунку за придбані ТЗ (відповідна примітка міститься в назві форми). У ній позначка «Х» у полі «За придбані транспортні засоби» ставиться автоматично і є можливість зазначити суму податку вручну (за кілька місяців або за рік);

J0310401

— призначена для складання Розрахунку щодо придбаного ТЗ, який реєструється вперше (у назві форми міститься примітка «Перша реєстрація в Україні»). У ній позначка «Х» у полі «За придбані транспортні засоби» ставиться автоматично, але сума податку розраховуються автоматично на весь рік.

Хоча розробники програмного забезпечення припустили певних «вільностей» у формі

Розрахунку, при поданні його до податкового органу немає потреби пояснювати мотиви зміни форми, як це передбачено в абз. «з» п.п. 4.4.2. Закону № 2181, оскільки їх ініціатором виступає сама ДПАУ.

Таким чином, якщо за даними

прикладу 1 підприємство подаватиме Розрахунок в електронному вигляді, то це можна зробити або скориставшись формою J0301704, де відобразити відразу обидва автомобілі (технічні можливості це дозволяють), або подати два Розрахунки: щодо автомобіля Chevrolet Aveo за формою J0301704, а щодо автомобіля Daewoo Lanos — за формою J0310401.

 

Вибуття автотранспорту

Якщо ТЗ

знято юридичною особою з реєстрації протягом року (наприклад, у зв'язку з продажем), то здійснюється перерахунок транспортного податку (за винятком суми податку, сплаченого при першій реєстрації). Розмір податку перераховується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому ТЗ знято з реєстрації (ст. 5 Закону про транспортний податок).

При цьому платник зобов'язаний подати до податкового органу уточнюючий

Розрахунок (з позначкою «Х» у полі «Уточнений розрахунок»).

Порядок цього перерахунку такий:

1)

розраховується сума податку стосовно ТЗ, що вибув за період, з початку року до місяця (включно), в якому його знято з реєстрації в ДАІ;

2)

розраховується нова річна сума податку (щодо наявних на 1 число поточного року ТЗ) з урахуванням перерахованої суми податку стосовно ТЗ, що вибув;

3)

розраховується сума податку, що підлягає сплаті в наступних періодах (різниця між новою річною сумою податку та сумою податку, фактично нарахованої за строками сплати, що вже настали);

4)

сума податку, що підлягає сплаті в наступних періодах, розподіляється за строками сплати, що не настали (пропорційно кількості таких періодів).

Якщо продається автомобіль, який у поточному році було вперше зареєстровано в Україні, то перерахунок транспортного податку не провадиться

. А оскільки немає перерахунку податку, то, на наш погляд, немає і підстав для подання уточнюючого Розрахунку.

Приклад 2.

На 01.01.10 р. ТОВ «Гараж» має на балансі такі моделі та марки ТЗ:

— легковий автомобіль ВАЗ-21099 (об'єм циліндрів двигуна — 1500 куб. см, ставка податку — 5 грн. за 100 куб. см);

— автомобіль КамАЗ-55102 (об'єм циліндрів двигуна — 10850 куб. см, ставка податку — 20 грн. за 100 куб. см).

До 1 березня підприємство подало Розрахунок, в якому річна сума транспортного податку склала 2245 грн., з поквартальною сплатою в розмірі 561,25 грн. (див. рис. 2 на с. 29).

У травні автомобіль КамАЗ знято з реєстрації у зв'язку з продажем.

 

 

Транспортний податок за автомобіль

КамАЗ, знятий з реєстрації, має нараховуватися тільки за 5 місяців (січень — травень), відповідно сума податку становитиме:

(10850

х 20 : 100) х (5 : 12) = 904,17 904 (грн.).

Нова річна сума транспортного податку з урахуванням суми, що не змінилася, щодо автомобіля ВАЗ (75 грн.) становитиме 979 грн. (904 + 75).

Оскільки зняття з обліку автомобіля відбулося після строку нарахування і сплати податку за I квартал (14.04.10 р.), то перерахунку підлягає сума податку за II — IV квартали. Визначаємо різницю між новою річною сумою транспортного податку та сумою, нарахованою за I квартал:

979 - 561,25 = 417,75 (грн.).

Цю суму розподіляємо на три рівні частини за строками сплати, що не настали (14.07.10 р., 14.10.10 р., 14.01.11 р.):

417,75 : 3 = 139,25 (грн.).

Таким чином, квартальна сума транспортного податку, що підлягає сплаті з другого кварталу, дорівнює 139,25 грн.

Фрагмент уточнюючого

Розрахунку наведено на рис. 3 (див. с. 30).

 

 

Разом з уточнюючим

Розрахунком необхідно подати Довідку, в якій розраховується сума зменшення (збільшення) річної суми транспортного податку у зв'язку з уточненням.

У

рядку 1 Довідки указується загальна сума податку, яку має бути сплачено протягом року згідно з річним Розрахунком. У нашому випадку це 2245 грн.

У

рядку 2 зазначається сума податку, що підлягає сплаті у 2010 році згідно з уточнюючим Розрахунком. У нашому випадку це 979 грн.

У

рядку 4 показано суму, що зменшує податок: 1266 грн. (2245 - 979).

Фрагмент

Довідки, заповненої за даними прикладу 2, наведено на рис. 4 (с. 30).

 

 

Продаж є найпоширенішим, але не єдиним способом вибуття ТЗ, а отже, і приводом для перерахунку транспортного податку. Підставою для перерахунку також є ліквідація та крадіжка ТЗ, унаслідок чого ТЗ знімається з обліку в ДАІ.

Стаття 5 Закону про транспортний податок дозволяє провадити перерахунок податку за місяці, що залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому ТЗ знято з обліку.

Порядок коригування податкових зобов'язань з транспортного податку такий самий, як і в разі продажу автомобіля, — за допомогою подання уточнюючого

Розрахунку. Деякі питання можуть виникнути щодо визначення періоду, з якого припиняється сплата транспортного податку.

Крадіжка автомобіля

. Так, згідно зі ст. 6 Закону про транспортний податок у разі крадіжки ТЗ його власник не сплачує податок, якщо факт крадіжки підтверджується відповідними документами органів, що порушили кримінальну справу.

Інколи трапляється, що дата крадіжки і дата документа, виданого правоохоронними органами, припадають на різні місяці. Тоді виникає запитання: з якого місяця зменшувати платежі щодо вкраденого автомобіля? Вважаємо, що в такому разі слід усе-таки орієнтуватися на дату

крадіжки, головне, щоб у документі компетентних органів ця дата фігурувала. Інакше кажучи, податок не потрібно сплачувати починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому зафіксовано крадіжку.

Для коригування суми транспортного податку до податкового органу необхідно подати уточнюючий

Розрахунок і Довідку, до яких слід додати документ, що свідчить про крадіжку ТЗ. Строків подання такого уточнюючого Розрахунку не встановлено. У ст. 5 Закону про транспортний податок згадується лише про необхідність перерахувати транспортний податок перед зняттям з обліку.

Якщо вкрадений раніше ТЗ буде повернено власнику, він зобов'язаний сплатити транспортний податок за місяці, що залишаються до закінчення поточного року, включаючи місяць, в якому транспортний засіб повернено. При цьому йому необхідно протягом 10 днів з дня повернення подати до податкового органу

Розрахунок, порядок заповнення якого аналогічний ситуації з придбанням ТЗ (з позначкою «Х» у полях «Загальний розрахунок» і «За придбані транспортні засоби»). При цьому Довідку подавати не потрібно.

Аналогічний підхід рекомендувала ДПАУ в

Роз'ясненні № 268.

Ліквідація.

У разі зняття з обліку ТЗ у зв'язку з його ліквідацією сплата транспортного податку припиняється з місяця, наступного за місяцем, в якому ТЗ знято з обліку. Поки автомобіль буде зареєстровано в ДАІ, податок доведеться сплачувати.

Наведемо основні правила перерахунку транспортного податку в таблиці.

 

Основні правила перерахунку транспортного податку

Підстава для перерахунку

Перша реєстрація

Перереєстрація

Купівля ТЗ

— податок сплачується перед реєстрацією за весь рік;

— подається Розрахунок за придбані ТЗ (з позначкою «Х» у полях «Загальний розрахунок» і «За придбані транспортні засоби») протягом 10 днів, наступних за днем реєстрації

 — податок сплачується перед перереєстрацією за місяці, що залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому зареєстровано ТЗ на покупця;

— подається Розрахунок за придбані ТЗ (з позначкою «Х» у полях «Загальний розрахунок» і «За придбані транспортні засоби») протягом 10 днів, наступних за днем реєстрації

Продаж (ліквідація) ТЗ

— при продажу вперше зареєстрованого ТЗ у тому самому календарному році у продавця сума транспортного податку не перераховується;

— уточнюючий Розрахунок не подається*

— сплата податку припиняється з місяця, наступного за місяцем, в якому ТЗ знято з обліку;

подаються уточнюючий Розрахунок (з позначкою «Х» у полях «Уточнений розрахунок» і «Розрахунок на 200_ рік») і Довідка перед зняттям ТЗ з обліку**

Крадіжка ТЗ

 — при крадіжці вперше зареєстрованого ТЗ у тому самому календарному році у продавця сума транспортного податку не перераховується;

— уточнюючий Розрахунок не подається

— сплата податку припиняється з місяця, наступного за місяцем, в якому ТЗ вкрадено;

подаються уточнюючий Розрахунок (з позначкою «Х» у полях «Уточнений розрахунок» і «Розрахунок на 200_ рік») і Довідка перед зняттям ТЗ з обліку**

— сплата транспортного податку відновлюється починаючи з місяця, в якому ТЗ повернено власнику;

— після повернення ТЗ подається Розрахунок, як і в разі придбання ТЗ (з позначкою «Х» у полях «Загальний розрахунок» і «За придбані транспортні засоби»)***

* При цьому покупець починає сплачувати транспортний податок у загальному порядку — з місяця реєстрації.

** Строків подання уточнюючого Розрахунку не встановлено. У ст. 5 Закону про транспортний податок згадується лише про необхідність перерахувати транспортний податок перед зняттям з обліку.

*** Строків подання такого Розрахунку не встановлено. На нашу думку, слід орієнтуватися на загальні строки подання Розрахунку стосовно новозареєстрованого ТЗ — 10 днів, наступних за днем реєстрації.

 

На цьому завершимо розгляд питань, пов'язаних з перерахунком транспортного податку. Сподіваємося, що за допомогою цієї статті заповнити

Розрахунок за придбані ТЗ чи уточнюючий Розрахунок у зв'язку з продажем ТЗ вам буде набагато простіше.

 

Документи і скорочення статті

Закон про транспортний податок

— Закон України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» у редакції від 06.12.06 р. № 427-V.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Порядок реєстрації

— Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок та моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджений постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388 (у редакції від 23.12.09 р. № 1371).

Порядок № 373

— Порядок заповнення та подання Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів і Довідки про суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, які зменшують або збільшують податкові зобов'язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, до органів державної податкової служби, затверджений наказом ДПАУ від 17.09.2001 р. № 373.

Роз'яснення № 268

— Узагальнююче податкове роз'яснення про застосування окремих положень Закону України від 11.12.91 р. № 1963-XII «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів», затверджене наказом ДПАУ від 20.04.10 р. № 268 (див. ком. «Транспортний податок: чергове Узагальнююче податкове роз'яснення ДПАУ» // «БТ», 2010, № 18. с. 6).

«ВПСУ»

— Журнал «Вісник податкової служби України».