01.11.2010

Установлення ліміту каси для відокремленого підрозділу

Відповідь на запитання

Установлення ліміту каси для відокремленого підрозділу

 

Наше підприємство має декілька відокремлених підрозділів — магазинів. Як розрахувати для них ліміт каси? Чи має бути ліміт каси один для всього підприємства, у тому числі й для магазинів? Чи слід застосовувати один метод розрахунку ліміту для всіх підрозділів підприємства? Чи слід переглядати одночасно всі встановлені ліміти каси, чи можна переглянути його тільки окремим підрозділам? Якщо у відокремленому підрозділі встановлено кілька РРО, то чи потрібно для кожного РРО встановлювати окремий ліміт?

(м. Полтава)

 

Ліміт залишку готівки в касі (далі — ліміт каси) — це граничний розмір суми готівки, що може залишатися в касі в позаробочий час.

Підприємство самостійно встановлює

собі ліміт каси та оформляє його в Розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі (додаток 8 до Положення № 637*; далі — Розрахунок). Установлений ліміт затверджується внутрішнім наказом (розпорядженням) підприємства. Розрахунок величини ліміту здійснюють одним зі способів за вибором підприємства:

перший спосіб

— на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси;

другий спосіб

— на підставі розрахунку середньоденної видачі готівки з каси.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637.

Суми надходжень (видачі) готівки беруть за три будь-які місяця підряд з останніх 12 місяців, що передують установленню ліміту.

Сформулюємо

основні правила встановлення ліміту каси для відокремлених підрозділів.

1. Кожній касі — свій ліміт

. Для кожної каси підприємства слід установити свій ліміт каси. Для підприємств з відокремленими підрозділами касами є:

— каса підприємства (головна каса);

— каси відокремлених підрозділів;

— місця проведення розрахункових операцій із застосуванням РРО, якщо в підрозділі немає окремо відведеного місця під касу (

лист НБУ від 04.10.07 р. № 11-115/3693-10119**). Якщо в підрозділі кілька РРО (наприклад, у магазині використовують декілька РРО), то незважаючи на це, ліміт установлюється в цілому на підрозділ, а не на кожну касу , тобто РРО (лист НБУ від 22.11.06 р. № 11-115/4301-12445).

** Див. ком. «РРО у відокремленому підрозділі є його касою — роз'яснює НБУ» // «БТ», 2007, № 49, с. 7.

Таким чином, підприємство може встановити ліміти для всіх своїх кас, у тому числі й для магазину, в якому окремого приміщення під касу немає та який не веде касову книгу. Зверніть увагу: якщо в якомусь підрозділі не буде встановлено свій ліміт, то його ліміт дорівнює нулю (

п. 5.9 Положення № 637), і при виявленні понадлімітної готівки ліміт головної каси не включається до розрахунку. Тому не нехтуйте правом установити собі ліміт каси навіть при нульових оборотах каси, адже в такому разі ви можете його встановити на рівні 170 грн.

2. Кожній касі — свій Розрахунок

. Для кожного підприємства та його відокремленого підрозділу потрібно скласти окремий Розрахунок (п. 5.2 Положення № 637). До відома відокремленого підрозділу ліміт каси доводиться відповідним внутрішнім наказом (розпорядженням).

3. Вибір способу розрахунку на розсуд підприємства

. Спосіб розрахунку ліміту для кожної каси керівник підприємства (уповноважена ним особа) вибирає самостійно (п. 5.3 Положення № 637). У Положенні № 637 немає норми, що обмежує вибір тільки одним способом для всіх кас підприємства — у різних касах підприємства він може бути різним. Крім того, при перегляді ліміту спосіб розрахунку ліміту конкретної каси також може змінюватися — підприємство може виходити з вигіднішого для нього варіанта.

При визначенні ліміту враховують режим та специфіку роботи, віддаленість від банку, обсяг касових оборотів, установлені строки здавання готівки, тривалість операційного часу банку, наявність домовленості підприємства з банком на інкасацію тощо. Наприклад, розрахунок за середньоденною

видачею готівки, як правило, застосовують при розрахунку ліміту каси підприємств, що мають нульові надходження до каси готівки, але при цьому здійснюють операції з її видачі (п. 5 листа НБУ від 01.03.05 р. № 11-111/680-1907). Для магазинів, звичайно, вигідно встановлювати ліміт каси за середньоденним надходженням готівки.

4. Вибір тримісячного періоду — може бути неоднаковим для різних кас.

Навіть при одночасному встановленні ліміту в декількох касах (підрозділах) для них може бути вибрано різні три будь-які місяця підряд з останніх 12 місяців, що передують установленню ліміту (лист НБУ від 19.05.06 р. № 11-113/1875-5345). Так, не буде порушенням, якщо у жовтні одному магазину буде встановлено ліміт виходячи з оборотів за березень — травень 2010 року, а для іншого — за грудень 2009 року — лютий 2010 року.

5. Періодичність перегляду ліміту — на розсуд підприємства

. Тут підприємство також має право діяти на власний розсуд — Положення № 637 не зобов'язує підприємства переглядати ліміти кас і періодичність цього. Тому підприємство може переглядати ліміти лише за власним бажанням (лист НБУ від 19.05.06 р. № 11-113/1903-5427). Підставою для перегляду можуть бути зміна законодавства України, фактори об'єктивного характеру: зміни в надходженнях і витратах готівки, зміни внутрішнього трудового розпорядку (графіки змінності) тощо (п. 5.12 Положення № 637).

Перегляд ліміту каси

— це право, а не обов'язок підприємства навіть при значних змінах касових оборотів. Виняток — підприємства, що починають свою діяльність (вони зобов'язані у двотижневий строк після закінчення перших трьох місяців роботи переглянути ліміт з урахуванням фактичних показників діяльності підприємства за цей період).

Немає

в Положенні № 637 й вимоги про одночасну зміну всіх установлених підприємством лімітів. Підприємство має право змінити ліміт лише в окремо вибраній ним касі (відокремленому підрозділі), склавши для неї новий Розрахунок і видавши наказ про затвердження такого нового ліміту.

6. Розрахунок ліміту для підрозділу, що відкривається, — за прогнозними розрахунками

. Для філії, що відкривається, при встановленні ліміту, на наш погляд, підприємство може скористатися нормами абзацу третього п. 5.2 Положення № 637 і встановити йому на перші три місяці роботи прогнозний ліміт каси (хоча прямо з п. 5.2 це й не випливає). Після закінчення цього строку ліміт слід переглянути з урахуванням фактичних показників касових оборотів підрозділу.

Як бачимо,

Положення № 637 віддало багато питань щодо встановлення ліміту на відкуп підприємства.

Пам'ятайте:

якщо підприємством ліміт каси не встановлено (незалежно від причин такого невстановлення), то ліміт такої каси вважається нульовим. У цьому випадку вся готівка, що знаходиться в його касі на кінець робочого дня і не здана підприємством згідно з вимогами Положення № 637, вважається понадлімітною (п. 5.9 Положення № 637).

 

Вікторія ЗМІЄНКО