08.11.2010

Про затвердження Змін до Інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків

Наказ від 05.08.2010 р. № 832

ІНСТРУКЦІЯ З ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ —

Мінфін описав порядок проведения інвентаризації
бібліотечних фондів

 

Наказ Міністерства фінансів України від 05.08.10 р. № 832

«Про затвердження Змін до Інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків»

 

Наказом

, що коментується, Мінфін підкоригував норми Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженої наказом Мінфіну від 11.08.94 р. № 69 (далі — Інструкція № 69).

Основний обсяг змін відведено

порядку проведення інвентаризації бібліотечних фондів.

По-перше

, змінено періодичність проведення інвентаризації фондів — тепер це здійснюють не один раз на 5 років, а у строк, визначений рішенням керівника підприємства, — один раз на 5 років або щороку з охопленням інвентаризацією не менше 20 % одиниць бібліотечного фонду з обов'язковим завершенням розпочатої інвентаризації цього майна у структурному підрозділі (у матеріально відповідальної особи) протягом 30 днів (оновлений п.п. «б» п. 3 Інструкції № 69).

По-друге

, в оновленому п.п. 11.8 Інструкції № 69 описано порядок проведення інвентаризації бібліотечних фондів, згідно з яким інвентаризаційна комісія:

— визначає спосіб проведення інвентаризації;

— виявляє помилки, допущені при шифруванні документів, розстановці фонду, оформленні видачі документів користувачам;

— установлює заборгованість користувачів перед бібліотекою;

— визначає дублетні документи, документи, що не відповідають профілю комплектування фонду підрозділу чи бібліотеки в цілому, та документи, що потребують ремонту, оправи тощо.

У разі встановлення факту відсутності документа провадиться його розшук у строк, визначений правилами користування бібліотекою для користування документом читачем, але не більше 30 днів, тобто не довше строку проведення інвентаризації, передбаченого оновленим

п.п. «б» п. 3 Інструкції № 69.

Крім того, у

п.п. 11.12 Інструкції № 69 з'явився новий абзац, згідно з яким розмір збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей визначається відповідно до Закону № 217* та Порядку № 116** . Проте це не нововведення, на практиці й раніше застосовували норми цих документів (у разі встановлення під час інвентаризації подібних фактів). Нагадаємо, що кратна відповідальність згідно з нормами названих вище документів настає лише за наявності декількох умов***:

1) настає щодо окремих видів майна, які конкретно перелічено в

Законі № 217 та Порядку № 116 ;

2) установлено факт розкрадання, умисного псування та знищення або нестачі матеріальних цінностей;

3) провина працівника повинна мати форму умислу, а не необережності;

4) не застосовують, якщо заподіяна

шкода належить до категорії нормального виробничо-господарського ризику (ч. 4 ст. 130 КЗпП), або якщо працівник перебував у стані крайньої необхідності (ч. 4 ст. 130 КЗпП), або якщо керівник не створив працівнику умови, необхідні для нормальної роботи і забезпечення повного збереження дорученого йому майна (ч. 1 ст. 131 КЗпП).

* Закон України «Про визначення розміру збитків, завданих підприємству, установі, організації розкраданням, знищенням (псуванням), нестачею або втратою дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та валютних цінностей» від 06.06.95 р. № 217/95-ВР.

** Порядок визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей, затверджений постановою КМУ від 22.01.96 р. № 116.

*** Докладніше читайте в Темі тижня «Матеріальна відповідальність працівників» // «БТ», 2008, № 41, с. 41; статті «Інвентаризація-2009: актуальні питання» // «БТ», 2009, № 47, с. 28.

Інші зміни до

Інструкції № 69 мають технічний характер. Зокрема, підкориговано посилання на чинні на сьогодні нормативні документи (у п. 9 Інструкції № 69 на Інструкцію № 84****, що використовується при інвентаризації дорогоцінних металів, а в п.п. «г» п.п. 11.10 — на Методику № 912*, що застосовується при інвентаризації страхових резервів). У п.п. 11.10 Інструкції № 69 слово «резерв» замінено на «забезпечення», що повністю приводить норми Інструкції № 69 у відповідність до норм П(С)БО 11 «Зобов'язання» в цій частині.

**** Інструкція про порядок одержання, використання, обліку та зберігання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, затверджена наказом Мінфіну від 06.04.98 р. № 84.

* Методика формування небанківськими фінансовими установами резерву для покриття ризиків неповернення основного боргу за кредитами, гарантіями, поруками, придбаними цінними паперами, іншими видами заборгованості, визнаними нестандартними, затверджена розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг від 04.06.04 р. № 912.

Наказ, що коментується, набрав чинності 24 жовтня 2010 року.