08.11.2010

Як визначити розмір зарплати за першу половину місяця (авансу)?

Відповідь на запитання

Як визначити розмір зарплати за першу половину місяця (авансу)?

 

Працівнику встановлено оклад у розмірі 4500 грн. при п'ятиденному робочому тижні з двома вихідними (субота і неділя). У якому розмірі слід виплатити працівнику аванс за листопад 2010 року, якщо він відпрацював 3 дні (1 — 3 листопада), а потім пішов у відпустку без збереження заробітної плати з 4 по 18 листопада?

(м. Львів)

 

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо строків виплати заробітної плати» від 23.09.10 р. № 2559-VI*

до порядку виплати заробітної плати введено додаткові вимоги. Одна з них — вимога до розміру виплачуваної зарплати за першу половину місяця (авансу): він має бути не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника. Розмір авансу має визначатися колдоговором або спеціальним нормативним актом роботодавця. При визначенні суми авансу слід орієнтуватися на «брудний» розмір тарифної ставки (посадового окладу).

* Див. ком. «Виплата зарплати не пізніше 7 числа — змінено КЗпП та Закон про оплату праці» // «БТ», 2010, № 43, с. 5.

Таким чином, якщо працівник за першу половину листопада (1 — 15 листопада) відпрацює за своїм графіком роботи 11 робочих днів, то розмір його авансу має бути не менше 2250 грн.:

4500 : 22робочі дні за нормою х 11фактично відпрацьованих днів.

Виходить, що розмір авансу для цього працівника в листопаді становить 50 % від установленого йому окладу, оскільки на першу половину місяця припала половина норми робочого часу.

Однак оскільки в нашому випадку в першій половині листопада працівник відпрацював тільки 3 робочі дні, то розмір авансу за листопад для нього має бути не менше 613,64 грн.:

4500 : 22робочі дні за нормою х 3фактично відпрацьованих днів.

Зверніть увагу: нові вимоги до розміру авансу слід застосовувати з дати набуття чинності названим вище

Законом — з 20 листопада 2010 року.

 

Вікторія ЗМІЄНКО