15.11.2010

Положення про здійснення фінмоніторингу учасниками фондового ринку

Рішення від 27.07.2010 р. № 1155

Положення про здійснення фінмоніторингу учасниками фондового ринку

 

Нагадаємо, що згідно зі

ст. 5 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом» у редакції від 18.05.10 р. № 2258-VI* здійснювати фінмоніторинг повинні також професійні учасники ринку цінних паперів, контроль за виконанням обов'язків якими покладено на ДКЦПФР.

* Див. консультації «Запобігання відмиванню доходів: нова редакція Закону» // «БТ», 2010, № 29, с. 16 та «Фінмоніторинг: аналізуємо нові порядки» // «БТ», 2010, № 40, с. 28.

У зв'язку з цим ДКЦПФР розробила

нове Положення про здійснення фінмоніторингу учасниками ринку цінних паперів. Одночасно визнано таким, що втратив чинність, документ-попередник — рішення ДКЦПФР від 04.10.2005 р. № 538.

Дія нового

Положення поширюється на суб'єктів первинного моніторингу (СМПФ) та їх відокремлені підрозділи, що отримали в ДКПБФР ліцензію на ведення профдіяльності на фондовому ринку (а саме: діяльності з торгівлі цінними паперами; депозитарної діяльності; діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку; діяльності з управління активами інституційних інвесторів), крім банків, філій іноземних банків, що здійснюють профдіяльність на ринку цінних паперів (раніше — тільки на банки).

Положенням

визначено загальні вимоги в частині: 1) призначення працівника, відповідального за проведення фінмоніторингу; 2) визначення правил проведення фінмоніторингу та програм його здійснення; 3) здійснення ідентифікації та вивчення клієнтів; 4) забезпечення виявлення фіноперацій, що підлягають фінмоніторингу, та фіноперацій, щодо яких є достатні підстави підозрювати, що вони пов'язані, стосуються або призначені для фінансування тероризму; 5) проведення внутрішніх перевірок діяльності СПФМ на предмет дотримання законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансування тероризму; 6) підготовки персоналу (працівників) СПФМ до виявлення фіноперацій, що підлягають фінмоніторингу.

(Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 27.07.10 р. № 1155, чинне з 23.10.10 р.)