22.11.2010

Про відображення в декларації з ПДВ неоподатковуваних операцій повернення товарів або передоплати

Лист від 06.10.2010 р. № 12659/5/16-1516

ПОВЕРНЕННЯ ТОВАРІВ ТА ПДВ:

ДПАУ роз’яснила порядок відображення в декларації

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.10.10 р. № 12659/5/16-1516

«Про відображення в декларації з ПДВ неоподатковуваних операцій повернення товарів або передоплати»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ розглянула питання, пов’язані з відображенням у податковому обліку операцій з повернення товарів (послуг) або передоплат за непоставлені товари (послуги).

Повернення за операціями, що не є об’єктом обкладення ПДВ

.

Суть роз’яснень ДПАУ зводиться до того, що операції повернення «необ’єктних» товарів (послуг) або передоплати за такі товари (послуги) не відображаються в декларації з ПДВ в коригувальних рядках 8 і 16. Тому їх можна відкоригувати тільки шляхом подання уточнюючого розрахунку.

Свою позицію головний податковий орган побудував на двох таких постулатах.

По-перше, при продажу товарів (послуг), поставка яких не є об’єктом оподаткування ПДВ згідно з

п. 3.2 Закону про ПДВ* податкова накладна не складається, а при поверненні таких товарів (чи передоплати за товари, послуги) не складається розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

По-друге, операції з поставки товарів (послуг), що не є об’єктом оподаткування згідно з

п. 3.2 Закону про ПДВ, та операції з придбання зазначених товарів (послуг) відображаються у податковій декларації з ПДВ (рядки 3 та 11.2) та у реєстрі отриманих та виданих податкових накладних.

З приводу висновків ДПАУ слід зробити кілька зауважень.

1. Бувають винятки з цих правил, наприклад, згідно з

п. 9 Порядку № 165** у податковій накладній, виписаній на фінлізинговий платіж, може бути одночасно заповнено: графу 7 (у ній відображається частина винагороди, що перевищує подвійну облікову ставку НБУ, яка обкладається ПДВ за ставкою 20 %) та графу 10 (у ній відображається сума винагороди в межах подвійної облікової ставки НБУ, яка згідно з п.п. 3.2.2 Закону про ПДВ не є об’єктом обкладення ПДВ)***.

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165.

*** Докладніше див. у статті «Фінансовий лізинг: особливості правового регулювання та податкового обліку» // «БТ», 2010, № 42, с. 16.

Відповідно в разі повернення таких частково не оподатковуваних послуг (передоплати) продавець

зобов’язаний виписати розрахунок коригування до податкової накладної. Отже, відображати такий розрахунок коригування в деклараціях з ПДВ продавець і покупець повинні в загальному порядку в ряд. 8 або 16 декларації.

2. Уточнюючий розрахунок до декларації подається лише в тому випадку, якщо платник виявив помилку, допущену в декларації за попередній період (

п. 4.4 Порядку № 166****).

**** Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

Тому, якщо дотримуватись рекомендацій ДПАУ, то продавець і покупець у періоді повернення «необ’єктних» товарів (передоплат) не відображають таке повернення в декларації, а через уточнюючий розрахунок коригують показники тієї декларації, в якій було відображено поставку (отримання), незважаючи на те, що жодної помилки в такому періоді не було.

На нашу думку, немає принципової різниці, в якому документі буде відображено коригування обсягу неоподатковуваних операцій: в уточнюючому розрахунку або в декларації. Хоча логічніше провести таке коригування в тому періоді, в якому товари (передоплату) було повернено та відображено в реєстрах отриманих і виданих податкових накладних, а зробити це можна лише в коригувальних рядках 8 і 16 декларації. Але, судячи з усього, ДПАУ заперечує проти такого коригування.

Коригування показника ряд. 10.2 декларації

.

У

листі, що коментується, ДПАУ цілком справедливо зауважила, що в разі придбання з ПДВ товарів (робіт, послуг, об’єктів основних фондів) для використання в операціях, що не підлягають обкладенню ПДВ, право на податковий кредит у покупця не виникає. Це прямо передбачено в п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ. Такі операції відображаються у ряд. 10.2 декларації з ПДВ.

Виходячи з цього ДПАУ дійшла висновку, що при коригуванні обсягів придбання таких товарів податковий кредит покупця

не коригується у зв’язку з його відсутністю, а обсяги, що підлягають коригуванню, відображаються в уточнюючому розрахунку.

Коригування податкових зобов’язань продавця здійснюється в загальному порядку.

Дійсно, якщо коригування пов’язане з поверненням товарів (передоплат), а не зі зміною напрямку використання товарів (в оподатковуваних операціях замість неоподатковуваних), то коригувати податковий кредит покупця немає підстав. Але щодо порядку такого коригування (тільки через уточнюючий розрахунок) можна подискутувати.

Справа в тому, що в разі повернення товару відповідно до

п. 4.5 Закону про ПДВ і п. 20 Порядку № 165 продавець зобов’язаний надіслати покупцю розрахунок коригування до податкової накладної, для відображення якого в декларації передбачено спеціальний ряд. 16.2, а також додаток 1 до декларації.

Порядок № 166

не забороняє відображати в ряд. 16.2 декларації розрахунки коригування до податкових накладних, за якими не сформовано податковий кредит. Тому, на нашу думку, платник може відкоригувати обсяги придбання в ряд. 16.2 декларації з ПДВ, разом з тим у графі Б стоятиме прокреслення, адже сума податкового кредиту при цьому не коригується.

Проте ДПАУ пропонує провадити таке коригування лише в уточнюючому розрахунку. Отже, первісне відображення обсягів придбання в ряд. 10.2 потрібно сприймати як помилку, яку буде виправлено через уточнюючий розрахунок, а розрахунок коригування до податкової накладної взагалі не брати до уваги.

Для повноти картини зауважимо, що в п. 4 листа ДПАУ від 04.12.09 р. № 27084/7/16-1517* при поверненні товарів або передоплати за непоставлені товари, операції з поставки яких оподатковуються за ставкою 0 % та відображаються в ряд. 2.2 декларації, податківці рекомендували постачальнику відображати зменшення обсягу поставки у гр. А ряд. 8.3 декларації (у гр. Б ставиться прокреслення). Аналогічний висновок було зроблено щодо повернення товарів,

звільнених від оподаткування на підставі ст. 5 Закону про ПДВ , у консультації податківців, опублікованій у газеті «Податковий, банківський, митний консультант», 2009, № 27, с. 13, де рекомендовано відображати повернення пільгованих товарів у графі «А» ряд. 8.3.

* Див. статтю «Актуальні питання з ПДВ: відповідає ДПАУ, коментує редакція» // «БТ», 2009, № 51, с. 39.